Tarihi uzay yolculuğu sona erdi! İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Dünya’ya döndü

Yayın tarihi: 9 Şubat 2024 Cuma 4:30 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2024 Cuma 6:32 pm

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı‘nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü okyanusa iniş yaptı. Botlarla çekilen kapsül gemiye yüklendi. Gemiye yükleme işlemi ardından Alper Gezeravcı ve mürettebattaki diğer astronotlar kapsülden çıkarıldı. Tarihihi uzay yolculuğunun ardından Gezeravcı’nın Dünya’daki ilk adımları saniye saniye kaydedildi.

Axiom Space, aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibinin Dünya’ya dönüş sürecini canlı yayınlandı. Ax-3 ekibini taşıyan SpaceX’e ait Dragon kapsülünün, Dünya’nın atmosferine girişinin ardından, ABD’nin Florida eyaletindeki Daytona Beach bölgesinde okyanusa​​​​​​​ iniş yaptı. Okyanusa iniş yaptıktan sonra botlarla çekilen kapsül daha sonra gemiye yüklendi.

ALPER GEZERAVCI’NIN İLK ADIMLARI

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, gemiye yükleme işleminin ardından Dragon kapsülünden çıkarıldı. Kapsülden gülümseyerek ayrılan Alper Gezeravcı’nın gemi üzerindeki ilk adımları saniye saniye kaydedildi.

HOUSTAN’A HAREKET EDECEK

Gezeravcı, gemiye gelecek helikopterle birlikte Houston’a hareket edecek. Mürettabat, Houstan’a ulaştıktan sonra kontrollü bölgede bir süre doktor gözetimi altında karantinada kalacak.

BAŞARIYLA FIRLATILMIŞTI

Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) Türkiye saatiyle 7 Şubat 17.20’de ayrılmıştı.

Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49’da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmıştı.

Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmıştı.

Alper Gezeravcı, Uzay yolculuğu, Space X, Dragon kapsülü, ilk türk astronot

Alper Gezeravcı’nın içinde olduğu uzay istasyonu ayın önünden işte böyle geçti!

 

Kaynak: AA