Tarihi lise binasını yıkıp yerine cami ve külliye yapacaklar!

Yayın tarihi: 3 Aralık 2019 Salı 10:51 pm - Güncelleme: 3 Aralık 2019 Salı 10:51 pm

Eğitim Sen Bartın Şubesi ve Bartın Okuluma Dokunma Platformu, yıkılarak yerine külliyeli cami yapılmak istenen Bartın Endüstri Meslek Lisesi’nin önünde basın açıklamasında bulunarak kentin başta yöneticileri olmak üzere herkesin Bartın’ın tarihine mal olmuş binaya sahip çıkması gerektiği vurgulandı.

Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora, Bartın Belediyesi’nin her platformda tarihe ve kültürel değerlere sahip çıkmakla övündüğünü anımsatırken, aynı hassasiyeti yıkılması gündemde olan bina için göstermemesini eleştirerek yanlıştan bir an evvel dönülmesini istedi.

Bartın Eğitim Sen Başkanı Sedat Bora şöyle konuştu:

“Bartın Kemerköprü mahallesinde bulunan ve 1960’lı yıllardan beri Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan lise geçtiğimiz aylarda boşaltılarak başka bir binaya taşınmıştır. Söz konusu okulun hazineye ait arazisi önce MEB tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiş ve ardından Başkanlık tarafından lise alanına cami ve külliyesi yapılması kararı alınmıştır.

Bartın Belediye Meclisi’nin 04.01.2017 tarih ve 24 sayılı kararıyla meslek lisesinin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılmıştır. Lisenin ve ilgili arazinin Diyanet İşleri başkanlığına devredilmesi süreci başlatılmış ve Çevre İl müdürlüğü tarafından ruhsatlandırma işleriyle beraber okul binasının devir işleri tamamlanmıştır.

Bartın’ın değerlerine kültürüne sahip çıktığını iddia eden Bartın Belediyesi’nin, Eğitim Sen’in tüm başvurularına ve itirazlarına rağmen imar değişikliğini kabul ederek lise arazisinin ve tarihi okul binasının öğretmenlerden ve öğrencilerinden koparılarak, ellerinden alınmıştır.

Endüstri Meslek Lisesi okul binası Osmanlı geç dönem mimarisine örnek bir yapı olup, 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından “Frengi Hastanesi” olarak yaptırılmıştır. Yapı uzun süre bu amaçla kullanıldıktan sonra Bartın Memleket Hastanesi’ne dönüştürülerek uzun yıllar bu şekilde Bartın halkına hizmet etmiştir. Hatta eski yıllarda önünden geçen cadde ‘Eski Hastane Caddesi’ olarak isimlendirilmiştir.

Söz konusu bilgiler ‘Bartın Halk Kültürü Kitabı’ sayfa 285-286 bulunabilir. Ayrıca okulun tarihçesi şu anda yıkılmak istenen binanın kapısında asılı olarak bulunmaktadır.

Aynı zamanda okul bahçesinde bulunan okulun tarihiyle yaşıt ağaçlar ilgili kurumlar tarafından mutlaka incelenmeli, tescil edilerek koruma altına alınmalıdır. Bu gerekçelerle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Bartın Eğitimsen olarak başvurumuzu yaptık. Başvurumuz sonucunda kurul 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuatlar gereği uzmanlar tarafından incelenmesi gereği ve kurul tarafından değerlendirilmesinin sağlanacağı 25 Kasım tarihinde tarafımıza bildirildi. Karabük koruma kurulu tarafından tarafımıza yazılan incelenme yazısını Bartın Belediyesine ve Bartın Valiliğine bildirdik.

Okul için alınan bir yıkım ruhsatı varsa iptal edilmesi talebimizi ilgili kurumlara bildirdik. Çünkü Bartın Valiliği ve Bartın Belediyesi Bartın’ımızın tarihsel mirasını korumakla görevlendirilmiş kurumlardır. İlgili kurumlarında Bartın Endüstri Meslek Lisesi tarihi binasının yıkılmaması ve Bartın’a kazandırılması konusunda göreve çağırıyor. Yükümlülüklerini yerine getirmesi talebini tekrar ediyoruz.

Söz konusu lise binasının ve arazisinin Bartın’daki tarihi değeri olan ender yapılardan biri olup koruma altına alınmalıdır. Özellikle Bartın Belediyesini Bartın’ın tarihsel dokusunun korunması ve kültür varlıklarımıza sahip çıkılması konusunda göreve davet ediyoruz.

Bartın kültürel mirası olan tarihi okul binasının il yönetimi tarafından acilen korunmasını, yıkılmadan incelenmesini ve tarihi eser statüsünde koruma altına alınmasını ve Bartın’ın kültürel mirasını yansıtan Eğitim ve teknoloji müzesi olmasını talep ediyoruz.

Sonuç olarak Bartın Endüstri Meslek Lisesi tarihi binası ve Okullarımıza, kültürel mirasımıza hep birlikte sahip çıkalım. Haklarımız ve geleceğimiz için mücadele edelim.”