Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda büyük orman yangını!

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2019 Pazar 8:47 am - Güncelleme: 11 Ağustos 2019 Pazar 11:19 am

Çanakkale’nin tarihi Gelibolu yarımadasında bulunan Eceabat ilçesine bağlı Behramlı Köyü’nde dün gece saat 22.30 sıralarında başlayan orman yangını kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Gece boyu söndürme çalışmaları aralıksız devam ederken sabah saatlerinden itibaren de helikopterler devreye girdi. Bakan Pakdemirli yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Bölgede çok sayıda yaban hayvanının da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Behramlı köyü yakınlarındaki arazide çıkan yangın kısa sürede büyük bir alana yayıldı.

Tarihi Gelibolu yarımadasında bulunan Eceabat ilçesine bağlı Behramlı Köyü’nde dün gece saat 22.30 sıralarında başlayan orman yangını çok kısa bir sürede büyük bir alana yayıldı.

Rüzgarın da etkisiyle giderek büyüyen alevleri söndürmek için civar illerden de çok sayıda ekip yangın yerine takviye edildi.

Gece koşulları sebebiyle helikopterler ile müdahale edilememişti. Yangın söndürme çalışmalarına havanın aydınlanmasıyla birlikte kontrol altına alma çalışmaları kapsamında 10 yangın söndürme helikopteri de bölgede çalışmalara başladı. Bölgedeki yangın söndürme çalışmalarına helikopterlerin yanı sıra 40 araç, 100 arazöz, 15 dozer ve çok sayıda personel aralıksız olarak devam ediyor. Çanakkale’de deniz ulaşımını sağlayan Gestaş A.Ş. de feribotları ile ek seferler düzenleyerek çalışmalara destek veriyor.

Behramlı köyü yakınındaki Şahindere Şehitliğini de tehdit eden alevlerin önüne ekipler adeta set çekti. Alevlerin şehitliğe ulaşmasını da önledi. Ancak yerden yapılan müdahaleler sabaha kadar kuvvetli esen poyraz nedeniyle yangını kontrol altına almak için yeterli olmadı. 100-150 hektar arası bir alanı tehdit eden yangını kontrol altına alabilmek için havadan yapılacak müdahale için günün aydınlanması beklendi. Havanın aydınlanmasıyla beraber çok sayıda helikopter bölgeye gelerek, yangına havadan müdahale etmeye başladı.

Vali Tavlı da bölgeye geldi

Öte yandan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, bölgede bulunarak sabaha kadar çalışmaları yönetti.

Çanakkale Belediye Başkanı: Alevler henüz yerleşim yerleri için tehlike oluşturmuyor

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökan, yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğünü ancak henüz yerleşim yerleri için ciddi bir risk teşkil etmediğini söyledi.

 

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda büyük orman yangını: İşte ilk görüntüler

Pakdemirli: Yangın iki hatta başladı, tek hat üzerinde devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Çok büyük bir yangın değil ama söndürme çalışmaları sürüyor. 250 kişilik ekip, 40 araç ve 100 arazözle müdahale ediliyor” dedi.

Saatler süren söndürme çalışmalarının ardından Orman Koordinasyon Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, yangının sabah saatlerinde havadan da müdahale ile kontrol altına alındığı belirtildi. Bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Yangının bilançosu henüz açıklanmazken, çok sayıda yaban hayvanın öldüğü belirlendi.