Tarihi binada duvar kırıcı ile yapılan çalışmayı İBB durdurdu

Yayın tarihi: 29 Ocak 2021 Cuma 8:44 pm - Güncelleme: 29 Ocak 2021 Cuma 8:49 pm

İstanbul Kasımpaşa’da bulunan ve Sultan Abdülaziz Han tarafından yaptırılan tarihi Divanhane Kapısı Karakolu’nda duvar kırıcıyla yapılan çalışmaya tepki gösterilmişti. İBB’nin yaptığı ihbar üzerine çalışma durduruldu.

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin, sosyal medya hesabından restorasyonu devam eden tarihi yapının üstünde yer alan duvarların duvar yıkıcı ile yıkıldığı görüntüleri paylaştı. Şahin, “Bir tarih yok edilmemeli. Çok Yazık” diyerek “Bu vahşet yıkımı durdurun” sözleriyle çalışmanın durdurulması çağrısı yaptı.

Kasımpaşa’da bulunan Divanhane Binası, Koruma Kurulu onayıyla tarihi eser koruma prensibinden uzak müdahalelere maruz kaldı. Çalışmanın yapıldığı Divanhane Eski Karakol Binası’nın duvarları iş makinesiyle kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi. İBB’nin, ihbarlar üzerine çalışma alanında inceleme yaparak, tutanak tutmasının ardından Divanhane’deki çalışmalar durduruldu. İBB, Koruma Kurulu kararının iptali için başvuruda bulunacak.

Kasımpaşa’da bulunan Divanhane Binası, Koruma Kurulu onayıyla tarihi eser koruma prensibinden uzak müdahalelere maruz kaldı. Çalışmanın yapıldığı Divanhane Eski Karakol Binası’nın duvarları iş makinesi kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi. İBB’nin, ihbarlar üzerine çalışma alanında inceleme yaparak, tutanak tutmasının ardından Divanhane’deki çalışmalar durduruldu. İBB, Koruma Kurulu kararının iptali için başvuruda bulunacak.

Koruma Kurulu, 2015’de aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkımına karar verdi. Yıkılarak yeniden yapılmasını ön gören karar ve uygulama, tarihi hassasiyetle örtüşmeyen bir biçimde hayata geçirilmeye başlandı. İş makineli ve iş makinesi müdahale özgün duvarlar için risk oluşturdu. Ayrıca kurul kararında vurgulanan özgün malzeme kullanma imkanı da ortadan kalktı.

“İSTANBUL TARİHİNİN KADERİ HİLTİ Mİ?”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat sosyal medya hesabından iş makinesi ile yapılan görüntülerini paylaşarak duruma isyan etti. Polat, “İstanbul’da tarihinin kaderi hilti mi! Galata Kulesi’nden sonra Sultan Abdülaziz Han’ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu’nun da iş makineleriyle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul’un tarihi kimliği için büyük yanlış Acilen durdurulmalı.” ifadelerini kullandı.

İşte o paylaşım;

İPTALİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNACAK

İBB Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB), gelen ihbarlar üzerine harekete geçerek tarihi yapıda incelemede bulundu. İstanbul’un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu. Gelişme üzerine çalışmaya son verilirken İBB’nin, Koruma Kurulu kararının iptal edilmesi için başvuruda bulunacağı bildirildi.