Tanju Özcan: Selahattin Demirtaş’tan umutluyum

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 9:21 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2022 Cuma 1:10 pm

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, TELE1’de Enver Aysever’in Ayrıntılar programına konuk oldu. Özcan, Selahattin Demirtaş hakkında ‘umutluyum’ diyerek, “AİHM kararına göre Demirtaş serbest bırakılmalı” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan TELE1’de Enver Aysever’in sunduğu Ayrıntılar programına konuk oldu. Aysever’in sorularını cevaplayan Özcan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Tamamen bir fırsatçılık olarak mı mülteci meselesini getiriyorsunuz?

“-Öncelikle mülteci demeyelim adları sığınmacı. Demirel döneminde Avrupa’da dışında gelenler hariç göçmen veya mülteci olarak kabul etmeyeceğiz dedik. 2013’te geçici sığınmacılar hakkında kanun çıktı. bir bürokrat uyardı. çünkü 67’de koyduğumuz şerh var dediler. ben o zaman müdahale ettim. ‘geçici’ demezsek ‘kalıcı’ hale gelirler dedim.

2013’te tehlikeye dikkat çektim. Bakın bu hızda devam ederse 5 milyon olacaklar daha fazla olacakla dedim. Bu açık kapı politikasına son verilmesi gerektiğini belirterek bu sığınmacıların kamplarda tutulmasını gerektiğini dile getirdim. ‘Türkiye’ye dağılmasını ancak böyle engelleyebiliriz, Suriyeli mafya tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz’ bunu diyen ilk milletvekiliyim.

Bu konuda partiniz ile ters düştünüz. Bu bir kavgaya neden oldu mu?

-Ben 22 yaşından beri siyasetteyim. Siyasette her kademede oldum. Ben bir konunun hangi tonda söylenirse ulusal basında olacağını biliyorum.

Ben suya zam yaparım diye açıklama yapmasaydım Türkiye’de tartışılmıyordu.

Türkiye’de doğan ve diğer sığınmacılar otomatik olarak Türk vatandaşı olmuyor. Bu konuda bilgi eksikliğiniz var.

Biz Suriye konusunda benzine ateş döktük. Emevi Camii’de namaz kılınacak… Bize ne Suriye’den? Ama artık ortada bir sorun var. Devlet aklı oluşturmalıyız. Bu kadar sığınmacı nasıl göndereceğiz bunu konuşmalıyız.

Sayın Kılıçdaroğlu benden farklı bir şey söylemiyor. Tek farkı davul zurna diyor. Ben de dövelim demiyorum.

“GERİ KABUL ANLAŞMASI SEVR’DEN SONRA İMZALANAN EN KÖTÜ ANLAŞMA”

Özcan, Geri Kabul Anlaşması’na yönelik “Geri kabul anlaşması Sevr Anlaşması’ndan sonra imzalanan en kötü anlaşma. Bunu yapanlar yargılanmalı. Mesele bir Iraklı Almanya’da yakalandı. Türkiye’den geldiği anlaşılırsa Türkiye bunu kabul etmeli. neyin karşılığında para karşılığında. Türkiye’yi kuru soğana muhtaç edip sığınmacı çöplüğüne dönüştürdüler.” değerlendirmesinde bulundu.

“SAVAŞ İŞİN BAHANESİ”

Ben 700 bin kişi Türk vatandaşı demedim. Türkiye’de doğmuş dedim. Kendini buraya ait hissediyor. Sorun şu, trenlere bindirip göndermeyi siz de önermiyorsunuz herhalde?

-Baştan itibaren yanlış yaptık. kapıyı sonuna kadar açı her tarafa dağılmalarına izin verdik. Özel zamanında peşmergelere kapıyı açtık. 600 bindi, kamplarda tuttuk bir yılda geri döndüler. Türkiye’de dağılmalarına izin verdik şimdi de dönmek istemiyorlar.

Savaş işin bahanesi. Esad 11 defa af çıkardı. Lübnan Suriyeli sığınmacıda ikinci ülke. Esad ile anlaştı. 15 biner 15 biner gönderiyor.

“KÜRT MESELESİ”

-Şimdi Kürt meselesine gelince. Oturup konuşmamız lazım. Evet Kürt vatandaşlarımız asimile edilmeye çalışılmış. Birileri de olmayan sorunları sorun hale getirip dağa çıkmış. HDP ve PKK’nın ipleri Amerika’nın elinde.

HDP konusunda düşüncelerim net. Keşke legal parti olsa. Evet hukuken bakarsanız öyle. Ama askerimizi şehit eden binlerce şehit eden terör örgütünün sözcülüğünü yapıyor. Kral çıplak.. HDP’nin PKK ile bağı var.

“SELAHATTİN DEMİRTAŞ’TAN UMUTLUYUM”

HDP kapatılmasından yana mısınız? Ne yapılırsa çözülür?

-HDP’nin kapatılması sorunu çözmez. HDP’nin terör örgütü veya türevi olan partilerin türevi olan partilerin PKK ile aralarına net bir tavır koymalılar. Söyleyecekler, çıkıp evet PKK terör örgütü bu silahla çözülmez kardeşim diyecekler.

Bakın Demirtaş meselesinde bazıları bana kızıyor. “Sen hem Türk milliyetçisin hem de Demirtaş’tan umutluyum diyorsun.” diyorlar.

Evet Demirtaş’tan umutlu olmak istiyorum. Çünkü Demirtaş 7 haziran öncesi Apo’nun heykelini dikeceğiz diyen Demirtaş seçim sonrası halkın desteğini gördükten sonra PKK denilen örgüt diye Meclis’te yaptığı konuşma var.

O zaman doğrulamış oluyorsunuz. Meşru siyasette olan dağdan kopuyor.

-Bakın şu anda Demirtaş’ın içeride olmasından en fazla Kandil’in Öcalan’ın HDP’nin mutlu olduğunu iddia ediyorum.

Bu benim görüşüm. Ben Demirtaş’tan çıkınca şunu söylemesini bekliyorum; ‘Örgüt derhal silah bıraksın, bu iş siyasetle çözülecek’

Demirtaş tahliye olmalı mı?

-AİHM kararına göre hukukçu olarak söylüyorum tahliye olmalı. Neden diyorum bunu ben? Demirtaş suçlu suçsuz ayrımına girmiyorum. AİHM hakkında sözleşmeyi imza atıp çekilmemişsiniz. O yüzden bağlayıcı karar.

HDP kapanmalı mı?

-Sorunu çözmez. Dolayısıyla HDP’nin kapanmasından elbette yana değilim. HDP’nin çeki düzen vermesinden yanayım. Biz PKK’nın temsilcisi değiliz demeli.

Mithat Sancar bunu söyledi programda…

-Mithat hoca farklı bir insan tanıyorum tabii. Birlikte vekillik yaptık. Hayır söylemle uygulamanın örtüşmediğini görüyorum. HDP milletvekillerini en az yarısını kandilde belirlendiğini bilen biriyim. Demirtaş’ın yemine bakın bazı HDP’lilerin yemine bakın. Ben dört kez bu yemini ettim. Bazıları Türk milletini kullanmamak için kelimeleri yuvarlıyor. Gerçekten yemin edenleri de gördük.

HDP içerisindeki her milletvekili terör örgütü ile bağlantılı diyemem. Açık söylüyorum. Bazen halka şirin görünme adına farklı renklerde koyuyorlar. Bu farklı insanlar ya anlamıyor ya da koltuk sevdası yüzünden aday oluyor.

“ERDOĞAN BÜTÜN GENÇLİĞİMİZİ YEDİ”

Altılı masa seçimi kazansın yeter ertesi gün emekli olup evimde otururum. Ben Erdoğan’ın Saray’dan ayrıldığını göreyim, ertesi gün ölsem de gam yemem. Bütün gençliğimizi yedi.

Her gün tehdit altında belediye başkanlığı yapmaya çalışıyoruz. Sürekli müfettiş var. Kendi aralarında oda kavgası yapıyorlar. Öyle bir diktatörlük var ki ülkede.”

 

 

 

Kılıçdaroğlu’ndan hakim ve savcılara Gülşen tepkisi: Çürükler, adiler, sürtükler, cibilliyetsizler…” kimin laflarıdır?