Tamince’nin otelinde şüpheli şekilde ölen Burak Oğraş’ın babası Meclis’te: Adalet istiyorum

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2021 Perşembe 8:34 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2021 Perşembe 8:35 pm

Fettah Tamince’ye ait Antalya Rixos Lares Otel’de staj yaparken 2011 yılında şüpheli bir biçimde yaşamını yitiren 16 yaşındaki Burak Oğraş’ın babası Murat Oğraş, Meclis’te TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile birlikte bir basın toplantısı yaptı. Oğraş, “Oğlumun katilleri belli, Fettah Tamince ismi geçtiği için örtbas edilmeye çalışılıyor” derken, Baş ise “Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye tarihine ‘adaleti katleden parti’ olarak geçmiştir” dedi.

Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen, hakkında FETÖ soruşturmaları ve davaları olmasına rağmen ceza almayan Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Antalya’daki Rixos Lares Hotel’de staj yapan 16 yaşındaki Burak Oğraş, 2011 yılında otelin tahsis ettiği pansiyonda hayatını kaybetti. 16 yaşındaki çocuğun cansız bedeni, pansiyonun önünde yer alan ve içinde su olmayan havuzda bulundu.

“Şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçen vakanın ardından baba Murat Oğraş adalet mücadelesine başladı. 2011 yılında savcı Ümit Yaşar Özdemir tarafından başlatılan soruşturmada gelişme kaydedilmedi. Etkin soruşturma yapılmadığını ve otel sahibinin kimliğinin de etkisiyle olay örtbas edildiğini söyleyen baba Murat Oğraş’ın çabasıyla 2014’te 6 şüpheli tespit edildi. Dönemin Antalya İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz ise olayın üzerinden 1 sene geçmesinin ardından Rixos Otel’de Yönetim Kurulu Direktörü oldu.

O dönem soruşturmayı yürüten eski Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Amiri Nurullah Güler ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla cezaevine girdi.

Baba Murat Oğraş’ın tespit ettiği 6 şüphelinin ilk ifadelerinin ardından 2020’nin Ağustos ayında şüphelilerden Fedayi Pusta ve Cihan Arıkan yeniden ifadeye çağırılmıştı. Cihan Arıkan’ın yurtdışında olduğu ortaya çıkarken, Fedayi Pusta ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ancak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

‘ADALETİ KATLEDEN PARTİ’

Adalet mücadelesini sürdüren baba Murat Oğraş, bugün Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile birlikte oğlunun şüpheli ölümüyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı yaptı.

İleri Haber’de yer alan habere göre, ilk sözü alan Baş, Türkiye’de en büyük sorunlardan birinin adalet sorunu olduğunu defalarca söylediklerini belirtti. Çorlu Tren Katliamı’nın 3. yıl dönümünde adaletin hala gelmediğini ve 15 yıldır hak mücadelesi veren Somalı madencilerin Ankara’ya yürüyüşünü hatırlatan Baş, sayısız örnek verilebileceğini de ekleyerek, “Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye tarihine ‘adaleti katleden parti’ olarak geçmiştir” dedi.

‘YILMAZ VE GÜLER CİNAYETİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTI’

Baş’ın ardından sözü baba Murat Oğraş aldı. Fettah Tamince’nin adı geçtiği için dönemin Antalya İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz ve Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Amiri Nurullah Güler’in cinayetin üstünü örtmeye çalıştıklarını ancak verilen mücadeleyle bunun başaramadıklarını belirten Oğraş, kendisiyle görüşmeyi sürekli reddeden Ali Yılmaz’ın otelde aldığı görevi hatırlattı.

‘FETTAH TAMİNCE İSMİ GEÇTİĞİ İÇİN ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

“Oğlumun katilleri belli, Fettah Tamince ismi geçtiği için örtbas edilmeye çalışılıyor” diyen Oğraş, savcının korktuğu ya da başka ilişkilerden dolayı hiçbir şey yapmadığını vurguladı. Birçok çelişki olmasına rağmen mevcutlu olarak getirilen 6 cinayet şüphelisine bu çelişkiler sorulmadan takipsizlik kararı verildiğini söyleyen Oğraş, şöyle devam etti:

“Sürekli mücadele etmemiz ve basında duyurmamızdan rahatsız olan savcı, kendi verdiği takipsizlik kararını kaldırabilmek için 2019’da Adalet Bakanlığı’na görüş bildirerek yazı yazdı. Bakanlık, dosyada Fettah Tamince’nin adı geçtiği için takipsizliği kaldırmadı.”

‘SAVCI ‘KATİL BUDUR’ DEDİ, MAHKEME SERBEST BIRAKTI’

“Aynı savcı, 2020’nin 5 Ağustos’unda baş şüpheli Fedayi Pusta’yı “Yeterli delil mevcuttur, katillerden biri budur” diyerek tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Fakat mahkeme, “adresi sabit” diyerek baş şüpheliyi adli kontrolle toplum içine saldı.

Oğlumun katillerinin açıkça belli olmasına rağmen Fettah Tamince’nin bizi yönetenlerle olan ilişkilerinden dolayı, Rixos ismi karalanmasın diye cinayeti örtbas etmeye çalışıyorlar.”

‘TEK TALEBİMİZ ADALETİN SAĞLANMASI’

Kendisinin ve ailesinin tek taleplerinin Burak’ı katledenlerin cezasız kalmaması ve adaletin sağlanması olduğunu söyleyen Oğraş, o dönem olay yerine giden nöbetçi savcının şu an Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Rafet Zeybek olduğunu ve şüphelilerin delilleri yok ettiğinin dosyaya eklediğini belirtti.

‘ADALETİN NE DURUMDA OLDUĞUNA ÖRNEK’

Baba Murat Oğraş’ın ardından yine söz alan Erkan Baş ise “Bir aile, kaybettikleri evlatlarının arkasından adalet mücadelesi vermek zorunda. Sadece bu tablo bile Türkiye’de adaletin ne durumda olduğuna örnek olarak gösterilmeli” derken, ailenin adalet arayışının yanıtlanması gerektiğini vurguladı.