‘Tam otellik yanan’ arazi bakın kime ait çıktı?

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 8:17 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 8:17 pm

Geçen ay şüpheli bir yangın neticesinde yanarak kül olan Antalya’nın Çukurbağ Yarımadası’nda iki büyük parsel, villa ve otel yapılması için imara açıldı. Vatandaşlar, ‘Yangından sonra imara açılan arazi kime ait?’ sorusunun yanıtını merak ederken, yanan bölgenin adeta kalemle çizilmişcesine belli bir bölgede gerçekleşmesi, sosyal medyada ‘tam otellik yapmalık yangın’ yorumlarıyla gündem olmuştu.

Antalya’da şüpheli yangının ardından imara açılan arazi kime ait?’, ‘Çukurbağ Yarımadası nerede?’ sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Antalya’nın Kaş ilçesindeki doğal sit alanı statüsünde bulunan Çukurbağ Yarımadası’nda iki büyük parsel ‘eko-turizm’ niteliği verilerek imara açıldı. Vatandaşların tepki gösterdiği olayın detayları…

‘TAM OTELLİK YANAN’ BÖLGE NASIL İMARA AÇILDI?

Geçtiğimiz mayıs ayında villa ve lüks otellerle kaplı bölgede çıkan yangınla gündeme gelen Kaş-Çukurbağ Yarımadası ile Limanağzı bölgesini kapsayan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarıldı.

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadası’nın yapılaşmadan korunmuş kesimlerinde iki ayrı bölgenin yapılaşmaya açılması dikkat çekti.

YANDIKTAN SONRA İMARA AÇILAN ARAZİLER KİME AİT?

Planda ‘ekolojik turizm’ alanı olarak ayrılan parsellerde biri, İnceboğaz Mevkii’nde yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Cihan Kamer ile Hasan Doğan ailesinin 2007 yılında satın aldıkları 119 dekarlık zeytinlik arazi.

Zeytinlik vasfı değiştirilerek, ‘tarla’ olarak tapuya kaydettirilen ve ardından İstanbul Üsküdar merkezli bir ambalaj firmasına devredilen yarımadadaki araziye villalar inşa edilebilecek.

Çukurbağ Yarımadası’nın batısında yer alan ikinci ‘eko-turizm’ nitelikli parselin üçte biri olan 16 bin metrekarelik kısmı eski CHP lideri ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a, aynı ölçüdeki bir diğer hisesi de Baykal’ın akrabası olan bir iş insanına ait.

İmar rantı yüksek olan Çukurbağ Yarımadası’nda 1500 metrekarelik imarlı bir parselin fiyatı yaklaşık 300 bin euroya alıcı buluyor.

YARIMADADAKİ BETONLAŞMA 1980’LERDE BAŞLADI

Çukurbağ Yarımadası’nın batı ucu 1970’li yıllarda Ankara Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından satın alındıktan sonra tapu düzeltme davası açılmış ve 183 dekarlık arazinin yüzölçümü 1121 dekara çıkartılmıştı. Ardından 1980’lerde imara açılan ve parsellenerek bir kısmı satılan bir kısmı da AGC’nin özel mülkiyetinde bırakılan Çukurbağ Yarımadası’nın bu bölümü bugün büyük ölçüde betonlaşmış durumda.

YERLİ HALK SİT ALANI OLAN ARAZİLERİNİ SATTI

Yıllar önce yarımadada zeytincilik yapan ya da kayalık arazilerin arasındaki küçük toprak parçalarında tarımsal üretim yapan yerli halkın arazileri ise hem orman ile süren sınır davaları hem de bölgenin doğal sit alanı olmasından dolayı yapılaşmaya açılmadı. AGC’nin geçmişte mevzi imar planı yaptırarak yapılaşmaya açtırdığı bölge dışında kalan araziler, zamanla yerli sahipleri tarafından ‘nüfuzlu’ kişilere satıldı.

150 DEKAR ARAZİ, ERDOĞAN’A YAKIN İŞ ADAMLARINCA SATIN ALINDI

İşte o arazilerden biri de Çukurbağ Yarımadası’nın Kaş ilçe merkezine en yakın kısmında yer alan yaklaşık 150 dekarlık zeytinlikti. Kaş Kamping ile İnceboğaz arasındaki bölgeyi kapsayan bu arazi, 2007 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile kamuoyunun gündemine gelen isimler tarafından satın alındı.

ÇUKURBAĞ YARIMADASI NEREDE?

Her geçen yıl yeşil alanların azalarak betonlaştığı Çukurbağ Yarımadası, Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı bir bölge olarak dikkat çekiyor. Turizmcilerin yeni gözdesi olan yarımada, Kaş ilçesine 5,5 km uzaklıkta bulunuyor.