Tam aşılı sağlık çalışanlarının öldüğü Endonezya’da 3. doz çağrısı

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 3:39 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 3:39 pm

Covid-19’a karşı iki doz aşıya rağmen en az 30 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği Endonezya’da uzmanlar, üçüncü doz Sinovac aşısı verilmesi için çağrı yaptı.

Endonezya’daki doktorlar ve hemşireler derneğine göre, ülkede bu yıl Şubat ve Haziran arasında Covid-19’a karşı iki doz aşı olmalarına rağmen en az 20 doktor ve 10 hemşire öldü. Yeni varyantlar nedeniyle hastanelerde aşırı yoğunluğun yaşandığı ülkede, uzmanlar sağlık çalışanlarına üçüncü doz Sinovac aşısı için çağrıda bulunuyorlar.

BBC Türkçe’nin haberine göre, başkent Cakarta’nın dışındaki bir aşı merkezinin kapısında yüzlerce kişilik bir kalabalık içeri girmeye çalışıyor. Bir güvenlik görevlisi, onlara içeride yer olmadığını, sabırlı olmaları gerektiğini söylüyor.

Endonezya’nın 250 milyonluk nüfusunun yüzde 8’inden azı aşılanmış durumda ve Delta gibi yeni varyantların vaka sayılarında artışa yol açması nedeniyle, insanlar bir an önce korunmak istiyor. İçeride, yerel yetkili Arief Wismamsyah bir yanlış anlaşılma olduğunu, “İnsanların gelmeden önce kayıt olmaları gerektiğini” söylüyor.

“ETKİSİ YOK”

Ülke çapında aşı merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Şu anda Endonezya’da her gün 20.000’den fazla yeni Covid vakası görülüyor, ancak uzmanlar Cakarta dışında testlerin yetersizliği nedeniyle sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Fakat insanlar aşılansalar bile, Çin’de geliştirilen Sinovac’ın aşısının ki bu şu an ülkede uygulanan tek aşı, onlara ne kadar koruma sağlayacağı konusunda endişeliler.

Endonezya’da Şubat ve Haziran ayları arasında Covid-19’dan ölen 949 sağlık çalışanı arasındaki 20 doktor ve 10 hemşire, Sinovac’ın geliştirdiği Coronovac aşısının her iki dozunu da almıştı. Doktorlar isimlerini vererek konuşmak konusunda isteksizler ancak kendilerini çok savunmasız hissettiklerini söylüyorlar. İsmini vermek istemeyen bir akciğer uzmanı, Sinovac aşısının iki dozunu da almış. Bir ay sonra, vücudunun hastalıkla savaşabilmesi için ihtiyaç duyduğu antikor seviyesini kontrol etmek için bir test yaptığını söylüyor.

BBC Endonezya’ya verdiği demeçte, “Hiçbir etkisi olmadı. Bu aşı vücudumda antikor oluşturmadı” dedi. “Bir ay sonra tekrar yaptım ve aynı sonuçları aldım” diyor. Bazı meslektaşlarının daha iyi sonuçlar aldığını kaydediyor, ancak onun için Sinovac aşısının neredeyse hiç bir etkisi olmamış.

ÜÇÜNCÜ DOZ TARTIŞMASI

Ülkede şimdi sağlık çalışanlarına fazladan bir doz aşı yapılıp yapılmaması gerektiği tartışılıyor. Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden epidemiyolog Dr. Dicky Budiman, bu öneriyi destekleyenler arasında. Budiman, “Yeni varyantlar tarafından yönlendirilen bir dalgayla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, takviye aşı olmaları çok acil. Sinovac aşısının etkinliğini artırmak ve Delta gibi varyantlar karşısında antikorları artırmak için bu gerekli” diyor.

Endonezya Üniversitesi’nden epidemiyolog Dr. Tri Yunis Miko, aşının etkinliğinin zamanla zayıfladığını söylüyor ve sağlık çalışanlarına aşılarının Ocak ayında verilmesinden bu yana altı ay geçtiğini hatırlatıyor. Ancak Airlangga Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Windhu Purnomo, üçüncü dozu aynı aşıdan olmanın bir faydası olup olmayacağı konusunda şüpheli: “Tüm aşılarını olmalarına rağmen ölen bir dizi sağlık çalışanı gördük. Bu olmamalıydı” diyor. “Sinovac aşısı insanları yeni varyantlara karşı korumuyorsa, o zaman üçüncü dozu vermek hiçbir işe yaramaz.”

Endonezya hükümetinin aşılama programının sözcüsü Dr. Siti Nadi Tarmizi, daha fazla bilgi edinmeyi beklediklerini söyledi: “Üçüncü doz aşı ile ilgili olarak herhangi bir bilimsel yayın ya da WHO’dan bir öneri gelmedi. Dolayısıyla beklememiz gerekiyor. İki dozdan sonra Sinovac aşısının etkinliğini inceleyen bir klinik araştırmanın üçüncü aşamasında olan kendi araştırma ekibimiz var. Bu, etkinliğini artırmak için üçüncü bir enjeksiyon yapmamız gerekip gerekmediği konusunda bize girdi sağlayacak.”

TIKLAYIN – Aşılamada değişikliğe gidildi: Covid-19 geçirenler tek doz olacak

Biontech’te 2. doz süresi kısalıyor: Aşıda 3. doz başlıyor