‘Tam anlamıyla kur krizi’ diyen ENAG’tan hiperenflasyon uyarısı

Yayın tarihi: 6 Aralık 2021 Pazartesi 2:11 pm - Güncelleme: 6 Aralık 2021 Pazartesi 2:12 pm

Ekonomideki gelişmeler için “Tam anlamıyla kur krizi” tespitini yapan ENAG’tan ‘hiperenflasyon’ uyarısı geldi.

Ekonomist ve akademisyenlerin oluşturduğu ENAGrup, döviz kurlarında yaşanan ralli ve beraberinde gelen hayat pahalılığıyla ilgili analizini yayınladı. Yaşananların tam anlamıyla bir kur krizi olduğu belirtilen analizde, hiperenflasyon tehlikesine dikkat çekildi.

Tecrübe edilen ekonomik gelişmelerin tam anlamıyla bir kur krizi olduğuna dikkat çekilen analizde, “Dünyada 1. Jenerasyon krizlerde yaşanan bir durumun içerisindeyiz ve 50 yıllık teorik geçmişi olan bir teoriyi, yani bütçe açığını rezervler ile karşılama ve rezevler bitince sonunda yüksek döviz kuruna ve yüksek enflasyona sebep olunduğunu yaşayarak deneyimlemiş bulunuyoruz” dendi.

İmamoğlu, ‘İstanbul’un gerçek enflasyonu’nu paylaştı

“CARİ AÇIK ARTACAK, MALİYETLER ARTACAK”

Devamında şunlar kaydedildi: “Küresel çapta yaşanan olumsuz ekonomik koşulları incelediğimizde, öncelikle yeni korona varyantı ve pandemi kapanmalarıyla birlikte ise cari açığın giderek daha da artacağı ve ithal edilen ürünlerin girdisinin maliyet artışlarına sebep olacağını görüyoruz. Enflasyon tarafında hem kur atakları sebepli yaşanan artışlar, hem küresel ekonomik koşullardan dolayı hem de pandemi riskleri dolayısıyla ‘yeni tanımlı’ hiperenflasyon (karşılaştırmalı yüksek enflasyon’ sürecine girme olasılığının yüksekliğine ivedilikle dikkat çekmek isteriz.”

Akademisyenler enflasyon hesaplamalarını açıkladı

HİPERENFLASYON NEDİR?

Hiperenflasyon, bir ülkedeki tüm mal ve hizmetlere ait fiyatların belirli bir dönem süresince kontrolsüz bir şekilde yükseldiği durumları tanımlamak için kullanılan bir ekonomi kavramı. Farklı bir deyişle, hiperenflasyon oldukça hızlı ve çok daha kontrolsüz bir enflasyondur.

Genel olarak, bir ülkede enflasyon oranın ayda yüzde 100 veya daha fazla yükselişe geçtiği durumlar “hiperenflasyon” olarak ifade ediliyor. Bununla birlikte farklı ekonomistlere göre enflasyon oranın ayda yüzde 50 ya da 200’den daha fazla yükseldiği durumlar da hiperenflasyon olarak tanımlanabiliyor.

TÜİK’in enflasyonu yine sokağa uymadı

YENİ EKONOMİK MODEL HAKKINDA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla resmen hayata geçirilen ‘yeni ekonomik model’de cari dengenin sağlanmasıyla enflasyonun düşeceğine inanılıyor. Ayrıca değersizleşen TL’nin ihracatı destekleyeceği, düşük faiz ortamının da yatırımları yukarı taşıyarak istihdamı artıracağı savunuluyor. Ancak ekonomistler, söz konusu modelin altını ‘bilimsel gerçekliliklerle’ doldurmakta zorlanıyor. Erdoğan’ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ teziyse ‘temel öğretiye aykırı’ olarak niteleniyor.

Sihirbaz TÜİK’in şapkasından çıkan enflasyon yine şaşırtmadı