Taliban’dan kadınlara: Geçici bir süre evden çıkmayın

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2021 Çarşamba 11:20 am - Güncelleme: 25 Ağustos 2021 Çarşamba 11:27 am

Taliban, Afganistan’da çalışan kadınların ‘geçici bir süre’ evden çıkmamalarını istedi.

Taliban, Kabil’de yeni bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Afganistan’da çalışan kadınların ‘geçici bir süre’ evden çıkmamalarını istedi.

Mücahit, “Güvenlik güçlerimiz kadınlarla muhatap olma konusunda eğitim almamıştı, bazıları kadınlarla nasıl konuşulacağını bilmiyor. Bu karar kadınların kötü muamele görmesini engellemek için” dedi.

Mücahit, geçici bir süreliğine evde tutulacak kadınların işlerinden çıkarılmayacağını ve maaşlarında kesinti yapılmayacağını söyledi.

BBC’ye konuşan kadınlar ise Mücahit’in iddiasına karşın çalışma haklarının kalıcı olarak engellendiğinden endişeli. Bazı kadınlar işe gittiklerinde artık orada çalışmadıklarının kendilerine bildirildiğini aktarırken bazı kadınlar da “Erkek bir akrabanızı getirin, işinizi ona devredin” dendiğini söylüyor.

Taliban enstrümanları parçaladı

“AFGAN VATANDAŞLARININ HAVALİMANINA GİTMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Mücahit, bölgedeki kaos nedeniyle Afgan vatandaşlarının havalimanına gitmesine izin veremeyeceklerini belirtti. Havalimanı etrafında bekleyen kalabalıkların evine dönmesi gerektiğini söyleyen Mücahit, bu kişilerin güvende olacağını garanti ettiklerini duyurdu.

ABD’nin insanları havalimanına davet etmeye devam ettiğini söyleyen Mücahit, “Amerikalılardan talebimiz, Afganları ülkeyi terk etmek için cesaretlendirmemeleri” dedi.

Mücahid, “Çok sayıda Batılı ülke 15 Ağustos’ta Taliban Kabil’e girdiğinden beri vatandaşlarını, kendileri için çalışmış Afganları ve Afgan insan hakları savunucularını ülkeden çıkarabilmek için zamanla yarışıyor. Ülkeden ayrılmak için havalimanına gitmeye çalışan çok sayıda kişi Taliban tarafından engelleniyor ve zaman zaman izdiham yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

ÇEKİLME TARİHİ ESNETİLMEYECEK

Mücahit, ülkede medya, hastaneler, okullar, yerel yönetimler ve üniversitelerin tekrar işlemeye başladığını da ekledi. Basın toplantısında BBC’nin sorusuna yanıt veren Mücahit, ABD askerlerinin çekilmesi için belirlenen tarih olan 31 Ağustos’un esnetileceğini düşünmediğini de belirtti.

‘BÜYÜKELÇİLİKLERİ KAPATMAYIN’ ÇAĞRISI

Bu sürenin yabancı ülke vatandaşlarını tahliye etmek için yeterli olduğunu, Afganların tahliyesine ise karşı çıktıklarını ekledi. Ülkedeki büyükelçiliklerin güvenliği konusunda da garanti verdiklerini söyleyen Mücahit, diğer ülkelere büyükelçiliklerini kapatmama çağrısı yaptı. (BBC TÜRKÇE)

Taliban ilk atamaları yaptı