Biden’dan skandal cevap! Taliban’dan kaçarken uçaktan düşen Afganların ailesi konuştu

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2021 Perşembe 11:54 am - Güncelleme: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 10:47 am

Taliban’dan kaçmak için kendilerini ABD uçağına bağlayan ve kalkıştan hemen sonra metrelerce yükseklikten yere düşerek can veren iki kişinin kimlikleri belli oldu. Yaşamını yitiren gençlerin ailesi basına konuştu. ABD Başkanı Biden ise konuya ilişkin soruya “Kontrolü sağlamamız gerekti” yanıtını verdi.

Taliban’ın, Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından Afgan halkı ülkeyi terk etmek için harekete geçti. Bazı Afganlar panik havasının hakim olduğu Kabil Havalimanı’ndan kalkan bir Amerikan uçağının kanat ve iniş takımına tutunarak kaçmaya çalıştı. O kişilerin uçaktan düştüğü anlar ise kaydedildi.

BIDEN’IN CEVABI TEPKİ ÇEKTİ

ABC News’tan George Stephanopoulos’a konuşan Biden ise bu görüntüler ile ilgili soruya verdiği cevap ile tepkilerin hedefi oldu. Stephanopoulos’un uçaktan düşen Afganlara ait görüntüleri hatırlatması üzerine Biden araya girdi ve ‘Bu günler önceydi’ dedi. Gazetecinin ısrarla ‘bu durum hakkında ne düşündünüz’ sorusuna ise Biden ‘Kontrolü sağlamamız gerektiğini’ yanıtını vermekle yetindi.

Biden’ın bu cevabı kısa sürede ülke gündemine otururken, özellikle sosyal medyada pek çok tepki mesajı yer aldı.

AİLE KONUŞTU

Uçaktan düşen kişilerinin kimliklerinin belli olmasının ardından aile üyeleri VICE World News’a açıklamalarda bulundu.

“Pazartesi günü, 17 yaşındaki Reza, 16 yaşındaki kardeşi Kabir ile evden ayrıldı. İki kardeş, Taliban yönetimi altındaki yaşamdan korkarak kaçma umuduyla havaalanına kaçtı” ifadelerinin yer verildiği haberde, şunlar kaydedildi:

Reza’nın ölümü videoya yansıdı. Sosyal medyada viral hale gelen üzücü kliplerde, Kabil havaalanından kalkan bir ABD askeri uçağından gökyüzünden (daha sonra insan olduğu doğrulanan) bir şeylerin düştüğü görüldü.

Laiklik neden su gibi bir ihtiyaç? İşte yanıtı

CESETLERDEN BİRİ BULUNDU

Aile, Reza’nın cesedini buldu ancak hâlâ kayıp olan Kabeer’i henüz bulamadı. Bir aile üyesi “İki kişiyi kaybettiğimiz için gerçekten üzgünüz. Birinin cesedini bulduk, diğeri hâlâ kayıp” dedi.

Aile üyesi Kabeer’e atıfta bulunarak, “Onu ölü ya da diri bulmayı umuyoruz, böylece ailemizi teselli edecek. Endişelendik ve hastaneden hastaneye gittik ama herhangi bir bilgi alamadık. Annesi perişan, arada bir kendinden geçiyor” dedi.

Aile üyesi, iki gencin evdeki kimseye söylemeden kimliklerini alarak havaalanına gittiğini anlattı:

Komşulardan 20 bin kişinin Kanada ya da ABD‘ye yerleştirileceğine dair bir söylenti duymuş ve şanslarını havaalanında denemeye karar vermişler.

ABD uçağından düşen iki Afgan’ın kimlikleri belli oldu

“BİRÇOK ÇARESİZ AFGAN’DAN BİRİYDİ”

Rıza, dünyayı etkisi altına alan videolarda askeri bir uçağa tırmanırken ve havalanırken ona tutunurken görülen birçok çaresiz Afgan’dan biriydi. C-17 uçağından düştükten sonra en az üç kişinin öldüğü, aynı model bir uçağın iniş takımlarında insan kalıntılarının bulunduğu bildirildi. Afgan bir kişinin kalıntılarının, Reza’nın düştüğü uçaktan çıkarılıp çıkarılmadığı belli değil.

Aile üyesi, “Herkes kaçmaya çalışıyor. Taliban’dan korkuyorlar, insanları öldürüyorlar. Hepsi iş ve fırsat eksikliğinden havaalanına gitti. Yurt dışına çıkmak istiyorlar” diye konuştu.

Havaalanında insanların uçaktan düştüğünü gören tanıklar, cesetlerin izini sürdü ve onları havaalanından dışarı çıkardı. Aile, Reza’nın parçalanmış cesedini teşhis etti.

Aile üyesi, “Bacakları ve kolları gitmişti. Onu kendim geri getirdim” ifadelerini kullandı.

Editörün notu: VICE World News tarafından, her iki çocuğun da reşit olmadığı ve ailelerini korumak için isimlerini değiştirdiği belirtildi.