Taliban’dan ABD ve İngiltere’ye ‘kırmızı çizgi’ uyarısı

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 12:25 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 4:39 pm

Taliban Sözcüsü, “Yabancı güçlerin çekilmesi kırmızı çizgimiz. ABD veya İngiltere ek zaman talep ederlerse, yanıt hayır. Bunun sonuçları olur” dedi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki uluslararası havaalanında yaşanan tahliye kaosu ve kaçış trajedisi nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden’a tümden çekilme mühletini uzatması yönünde baskı yapılırken, ülkeyi ele geçiren Taliban’dan uyarı geldi.

İngiliz kanalı Sky News’a konuşan Katar’ın başkenti Doha’daki Taliban siyasi heyetinin sözcüsü Süheyl Şahin, 31 Ağustos’taki çekilme mühletine günler kala, “ABD veya İngiltere ek zaman talep ederlerse, yanıt hayır. Bunun sonuçları olur” ifadelerini kullandı.

Şahin, şunları söyledi: “Bu kırmızı çizgidir. Başkan Biden 31 Ağustos’ta tüm askeri güçlerin çekilmiş olacağını açıkladı. Eğer bu zaman zarfını uzatırlarsa, işgali uzatmaları anlamına gelir ki, buna gerek yoktur. ABD ya da Britanya tahliyelere devam etmek için ilave zaman isterse, buna yanıt hayır olacaktır. Yahut sonuçları olacaktır. Aramızda güvensizlik yaratacaktır. Eğer işgali devam ettirmeye niyetlilerse buna bir tepkiyi tetiklerler.”

İngiltere’nin ‘Türkiye mülteci merkezi’ olacak açıklaması Ankara’yı karıştırdı

“KAÇIŞLARIN KORKUYLA ALAKASI YOK”

Kabil’deki uluslararası havaalanında Afgan erkeklerin Amerikan tahliye uçaklarının uçuş takımlarına sarılarak kaçmaya çalışırken can verdiği, Afgan kadınların bebeklerini dikenli teller üzerinden ABD askerlerine atarak ülke dışına göndermeye çalıştığı sahneler yaşanırken, Taliban sözcüsü bu manzarayı ‘ekonomik göç’ olarak yorumladı.

Şahin, “Size garanti ederim ki, endişelenmeleri ya da korkmaları yüzünden değil. Onlar Batılı ülkelerde oturmak istiyorlar ve bu bir tür ekonomik göç, çünkü Afganistan yokul bir ülke ve halkın yüzde 70’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Dolayısıyla her biri müreffeh bir hayat sürebilmek için Batılı ülkelere yerleşmek istiyor. Korkuyla bir ilgisi yok” diye konuştu.

Taliban militanlarının kapı kapı dolaşıp insanları tehdit ettiğini, devrik hükümet çalışanlarını yakalamaya çalıştığını gösteren videoları ve bazı vilayetlerde kız okullarının kapandığına, kadınlara evden çıkmama talimatı verildiğine dair haberleri “Hepsi yalan haber” diye reddeden Dr. Şahin, “Bunların muhaliflerin gerçekliğe dayanmayan iddiaları nedeniyle çıkan haberler olduğunu size temin ederim” savunmasını yaptı.

Taliban karşıtı güçler Pençşir Vadisi’nde üç kasabayı ele geçirdi

“KADINLAR HİÇBİR ŞEY KAYBETMEYECEK”

Kadınların tüm haklarını kaybetme korkusunu dile getirmeleriyle ilgili “Hiçbir şey kaybetmeyecekler. Sadece hicaplı değillerse hicaplı olacaklar… Kadınların sizin ülkenizdekilerle aynı haklara sahip olmaları gerekiyor, ama hicap giymeleri kaydıyla” diyen Taliban sözcüsü, konuyla ilgili ısrarlı sorular karşısında şöyle devam etti: “Kadın öğretmenler işe geri dönmüş durumda. Kaybedilen hiçbir şey yok. Kadın gazeteciler yeniden çalışmaya başladı. Hiçbir şey kaybedilmedi.”

Şahin, Afganistan için ölenlerin ailelerine söyleyecek bir şeyi olup olmadığı sorusunu, “Ülkemizi işgal ettiler. Ülkenizi işgal etsek bana ne söylersiniz? Ülkenizdeki insanlarınızı öldürsem ne dersiniz? Bence bütün insanlar çok acı çekti. Kan döküldü. Yıkım. Her şey. Ama biz geçmişin geçmişte kaldığını söylüyoruz. Geçmiş tarihimizin bir parçası. Şimdi geleceğe odaklanmak istiyoruz” diye yanıtladı.

Kabil Havalimanı’nda çatışma