Taliban karşıtı güçler Pençşir Vadisi’nde üç kasabayı ele geçirdi

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 10:41 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 4:40 pm

Afganistan’ın büyük bölümünde kontrolü ele geçiren Taliban Pençşir Vadisi’nde direnişle karşılaştı, üç kasabada kontrolü kaybetti.

Afganistan’ın büyük bölümünde kontrolü ele geçiren Taliban, Pençşir Vadisi’nde direnişle karşılaştı. Kuzeyde Pençşir Vadisi’ne yakın bir bölgede yerel milis güçler, Taliban’a karşı savaşarak üç kasabada kontrolü ele geçirdi.

Bölgedeki güçlerin komutanı Ahmed Mesud, Pazar günü yaptığı açıklamada Taliban’la masaya oturarak barış için uzlaşmayı umduğunu ancak bunun için Taliban’ın ‘aşırılıkçı uygulamalarından vazgeçmesi’ gerektiğini, vazgeçmemesi halinde Afgan ordusunun eski üyelerinin ve milislerin de dahil olduğu kendisine bağlı özel birliklerin savaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Mesud, “Taliban’ın bundan sonra ilerlenecek tek yolun müzakere olduğunu anlaması için çabalıyoruz. Bir savaş çıkmasını istemiyoruz” dedi. Ancak görüşmeler bir sonuca ulaşmayınca Taliban, Pazar günü yüzlerce savaşçısının Pençşir’e doğru yola çıktığını duyurdu. Taliban’dan yapılan açıklamada, kuzeydeki güçlerin kontrol ettiği bölgeleri ‘barış içinde teslim etmeyi reddettiği için savaşmak üzere yola çıktıkları’ ifade edildi.

Ahmed Mesud, merkezi olmayan ve kapsayıcı bir hükümete açık olduğunu; Taliban tarafından dayatılan her türlü rejimle savaşacağını duyurmuştu. Taliban’ın kontrolü büyük oranda ele geçirdiği son birkaç hafta içinde dağılan Afgan ordusunun bazı askerleri, silahlarıyla birlikte Pençşir’e giderek Mesud’un birliklerine katılmıştı. (BBC TÜRKÇE)

Kabil Havalimanı’nda çatışma

Taliban’dan Pençşir’e yığınak! Afgan komutana süre verildi