Taliban ikinci vilayet merkezini geçirdi, yüzlerce tutuklu salıverildi

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2021 Cumartesi 4:19 pm - Güncelleme: 7 Ağustos 2021 Cumartesi 4:25 pm

Afganistan’da Taliban Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan’ı ele geçirdi, cezaevindeki mahkumları serbest bıraktı.

Afganistanlı yetkililer, militanların, ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrini ele geçirdiğini açıkladı. Cüzcan Vali Yardımcısı Abdul Kadır Maliye, AA muhabirine, iki gündür Şibirgan şehrinde militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığını söyledi.

Çatışmalar sonucu öğleden sonra Şibirgan merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini ifade eden Maliye, şuan tüm kamu binalarının militanların elinde olduğunu belirtti. Maliye, güvenlik güçlerinin şehir merkezi dışında bulunan havalimanına geri çekildiğini kaydetti. Maliye, ayrıca Cüzcan vilayetinin son ilçesi olan Hoca Dukuh’nun da Taliban kontrolüne geçtiğini vurguladı.

Taliban’dan yapılan açıklamada ise Cüzcan vilayetinde tamamen hakimiyet sağladıkları ve çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdikleri iddia edildi. Öte yandan sosyal medyaya yayınlanan bir videoda, vilayet merkezi Şibirgan’da yüzlerce tutuklunun cezaevinden çıktığı görülüyor.

Türkmenistan sınırında yer alan ve eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum’un kalesi olarak bilinen Şibirgan kentinde, çoğunluğu Türkmen ve Özbek Türklerinden oluşan yarım milyondan fazla kişi yaşıyor.  Öte yandan militanlar, Afganistan’ın İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezini ele geçirmişti.