Taksim saldırısının ardından yanıt bekleyen sorular

Yayın tarihi: 15 Kasım 2022 Salı 10:10 am - Güncelleme: 15 Kasım 2022 Salı 4:31 pm

Taksim’in en işlek noktası olan İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen bombalı terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Patlamada 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi de yaralandı. Saldırıdan geriye, aydınlatılmayı bekleyen sorular kaldı.

İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı sonrası şüpheli kadının kaçış anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kamerada kaçtığı görülen şüpheli gözaltına alındı. Saldırının faili olan kadının Suriye uyruklu Ahlam Albashir olduğu açıklandı.

Albashır’ın sorgusunda, PKK terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin-İdlip üzerinden Türkiye’ye eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını söylediği öğrenildi.

Teröristin, PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak dün saat 16.20 sıralarında bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan ettiği kaydedildi. Olayla ilgili başlatılan çalışmaların çok yönlü olarak devam ettiği ifade edildi.

PATLAYICI TÜRÜ BELLİ OLDU

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı İstanbul Bölge Laboratuvarındaki incelemede, Beyoğlu’ndaki saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğunun tespit edildiği açıklandı.

Birgün’ün derlediği haberde, saldırının ardından aydınlatılmayı bekleyen sorular ise şöyle:

TAKSİM’E KADAR NASIL GELDİ?

İçişleri Bakanı Soylu, “29 Ekim 2023 tarihine kadar ülkemiz sınırlarında bir tane bile terörist kalmayacak. Ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz” dedi. Son 7 ayda ülkede gerçekleşen üçüncü bombalı saldırı oldu. Saldırgan ülke sınırlarından nasıl geçti? Türkiye’nin en kalabalık ve gözde caddelerinden birine elindeki bomba paketiyle nasıl girebildi?”

SALDIRGAN EVİNE NASIL GİTTİ?

Esenler’den Küçükçekmece’ye nasıl ulaştı? Kıyafetlerini neden değiştirmedi? Saldırının hemen ardından 46 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı. Gözaltına alınanlar kim ve patlamayla ilişkileri ne?

Taksim’deki bombalı saldırıyla ilgili 48 kişi gözaltına alındı