Takibe düşen krediler için ‘yeni düzenleme’ açıklaması

Yayın tarihi: 16 Mart 2021 Salı 12:21 pm - Güncelleme: 16 Mart 2021 Salı 12:21 pm

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır” dedi. Elvan, reform paketi takviminin en geç gelecek salı paylaşılacağını söyleyerek, esnafa gelir vergisi muafiyetinin kalıcı olarak uygulanacağını belirtti. Elvan, takibe düşen kredilerle ilgili ise, “Kredi Yaşam Döngüsü Projesi ile bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz” dedi.

Lütfi Elvan, AA Editör Masası’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Ekonomi Reformları’ ile ilgili soruları yanıtladı.

Elvan, “Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden bugüne kadar asla taviz vermedik” ifadesini kullandı. Takvimi hazırladıklarını belirten Elvan, kapsamlı olarak en geç önümüzdeki hafta salı günü eylem programını ve takvimi paylaşacaklarını söyledi. Elvan, programla ilgili, “Her 3 ayda bir reform takip toplantılarıyla programın başarısını değerlendirip, kamuoyunun takdirine sunacağız” dedi.

ESNAFA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ

Basit usule tabi esnafa gelir vergisi muafiyeti ile ilgili Bakan Elvan, “İstisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak” şeklinde konuştu. Kamu Filo Yönetim Sistemi’ni geliştirdiklerini belirten Elvan, kamu taşıtlarının tedariki, kullanımı, tasfiyesinde etkinlik ve verimliliği artıracaklarını söyledi.

“Kamuda taşıt bazlı envanter ve maliyet bilgisi düzenli kayıt altına alınacak, taşıt edinimi ihtiyaç analizlerine dayandırılacak” diyen Elvan, “Taşıtlarda hizmetlere göre standardizasyon sağlanacak, satın alma ve kiralama toplu tedarik edilecek, ortak taşıt alma sistemi geliştirilecek” ifadesini kullandı.

KAMU İHALELERİ

Elvan, kamu ihaleleri ile ilgili, “Sertifikasyon sistemi getiriyoruz. Firmaların liyakat ve yetkinliklerini belirleyen kriterler kamuoyuyla paylaşılacak.” diyerek, “Yerel yönetimlerin harcamalarına yönelik de bir düzenlemenin yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz” dedi. Hem ulusal hem uluslararası yatırımcılar açısından şeffaflık ve öngörülebilirliğin önemli olduğunu belirten Elvan, “Bu konuda hassasiyetimizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

“FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ İLE ENFLASYONLA MÜCADELEDE TÜM TARAFLARI AYNI MASADA TOPLUYORUZ”

“Fiyat İstikrarı Komitesi ile enflasyonla mücadelede tüm tarafları aynı masada topluyoruz” ifadesini kullanan Elvan, “Enflasyonla mücadelede para politikaları, mali ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakış açısına gerek duyuluyor” şeklinde konuştu.

Bakan Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesinin ana amacının, enflasyon üzerinde risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

“151.6 MİLYAR LİRA MİKTARINDA KREDİ TAKİPTE”

Elvan, “Şu anda takipteki alacakların miktarı 151.6 milyar lira, yakın izlemedeki krediler 387.5 milyar lira. Bu son derece yönetilebilir durumda” dedi. “Finansal İstikrar Komitesi, Merkez Bankasının elini güçlendirecek, para politikalarını tamamlayıcı bir rol üstlenecek. Arz sıkıntısı kaynaklı fiyat artışı varsa arza yönelik tedbirlere burada karar verilecek” ifadesini kullanan Elvan, “Kredi Yaşam Döngüsü Projesi ile bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

“DİJİTAL PARA KONUSUNDA MERKEZ BANKAMIZ ÇALIŞIYOR”

Elvan, “Dijital para konusunda Merkez Bankamız çalışıyor. Teknolojik altyapı için Ar-Ge projesi yürütülüyor, yasal altyapı için hazırlığımızı yaptık.” diyerek, “Dijital para ile kriptoyu karıştırmamak lazım. TL karşılığı dijital paradan bahsediyoruz. Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var” dedi. Elvan, “Türkiye, savunmadaki gibi sağlık ile yazılım-donanımda dünyada başat rolü oynayacak bir konuma gelecek, gerekli kaynakları da ayıracağız” ifadesini kullandı.

“HİÇBİR ŞEKİLDE TÜİK’E MÜDAHALE ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

“Hiçbir şekilde TÜİK’e müdahale etmemiz söz konusu değildir” diyen Elvan, “TÜİK’i ilişkili kuruma dönüştüreceğiz, en kısa sürede de bunu gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ‘Ekonomi Reform Paketi’ni açıkladı: İlk reform alanımız…