Tahran metrosunda başörtüsüz kadınlara yasak!

Yayın tarihi: 11 Nisan 2023 Salı 2:36 pm - Güncelleme: 11 Nisan 2023 Salı 2:37 pm

İran’da kadınlara yönelik gerici yasaklara yenisi eklendi. Buna göre, Tahran’da başörtüsü takmayan kadınların metroya binmesinin çalışanlar tarafından engellendiği bildirildi.

İran’da kadınlara yönelik gerici yasaklamalar devam ediyor. Başkent Tahran’da başörtüsü takmayan kadınlara metro personeli tarafından engellemeler getirildiği belirlendi.

Tahran metrosunda başörtüsü uygulama grupları kurulacağı bildirilirken başörtüsü takmayan kadınların gişelerden geçmelerine izin verilmeyerek çalışmalarının yasaklanacağı da öğrenildi.

Tahran Metro Şirketi, “İran’ın asil halkının başörtüsü konusundaki talepleri doğrultusunda” Tahran ve banliyö metro istasyonlarında sözlü hatırlatma projesi başlattığını duyurmuştu. Ancak İran devlet televizyonunda yayınlanan son görüntülerde, metro personelinin bilet bariyerinden başörtüsüz geçmeye çalışan kadınları engellediği görüldü.

İran baskıyı arttırıyor! Başörtüsü takmayan kadınlara kameralı denetim

Polis, başörtüsü kurallarını ihlal edenlerin “uyarı mesajları” alacağını söyledi.

The Guardian’da yer alan haberde, başörtüsüz kadınlara metro yasağına ilişkin “İran kamu kurumlarını başörtüsü konusunda daha fazla sorumluluk almaya zorlama çabalarının bir parçası gibi görünüyor” denildi.

Hükümet daha önce yaptığı açıklamada, kıyafet kurallarına uymayan kadınları tespit etmek için sokaklara kameralar yerleştirmeyi ve mevcut trafik kamerası CCTV’lerini kullanmayı planladığını ve para cezaları uygulanacağını söylemişti.