Tacikistan’da yasa yürürlüğe girdi, türbanlı kadınlar hastaneye alınmadı

Yayın tarihi: 26 Haziran 2024 Çarşamba 1:54 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2024 Çarşamba 6:11 pm

Tacikistan‘da hastane personelinin türbanlı kadınları hastaneye almadığı anlar sosyal medyada gündem oldu. Görüntülerde personelin kadınlara müdahale ettiği ve türbanlarının takılma şeklini değiştirdiği görülüyor.

Tacikistan’da, hastaneye türbanla girmeye çalışan kadınların engellendiği o anlar kameralara yansıdı. Tacikistan’da ilk önce kamu kuruluşları ve okullarda yasaklanan tesettür, geçtiğimiz günlerde tamamen yasak kapsamına alınmıştı. Çıkarılan yasa ile türban takılması, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasakları ihlal edenlere para cezası verileceği açıklanmıştı.

BAŞLARINI KANUNA UYGUN KAPADILAR

Söz konusu karar ülkede birçok alanda hayata geçirilmeye başladı. Bir hastanede çekilen görüntülerde, yetkililerin türbanlı kadınları içeri sokmadığı görüldü. Hastaneye girmek isteyen bazı kadınlar, türbanlarını çıkarıp, izin verildiği şekilde başlarını kapatıp içeri girdiler.

Tacikistan türban ve sakalı resmen yasakladı

TACİKİSTAN NEDEN TÜRBANI YASAKLADI?

Tacikistan’da türban yasağı dahil 35 yasa tasarısı Perşembe günü Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalandı.

Kararla, İslami sembollerin bulunduğu her türlü kıyafetin kullanımı dahil çocukların bayramlarda kapı kapı gezerek harçlık topladığı, Tacikistan’da “iydgardak” diye bilinen yüzlerce yıllık gelenek de yasaklanmış oldu.

Hükümet, yapılan değişiklikle “milli kültürel değerlerin korunmasını,” “batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesini,” “bayramlarda ve merasimlerde israfa yer verilmemesini” hedefliyor.

Bu doğrultuda kanunları ihlal eden kişi eğer sivilse 7.920 Tacikistan somonisi (25.000 lira), hükümet yetkilisiyse 54.000 somoni (167.000 lira), dini otoriteyse 57.600 somoni (178.000 lira) tutarında para cezasına çarptırılacak.

Tacikistan’da aşırılık yanlısı tüm eğilimler ülkenin önemli tabuları arasında yer alıyor. Bugün ülkenin yasaklı listesinde 18 terör örgütü ve siyasi hareket var. IŞİD ve El Kaide gibi örgütlerle, 2015’te kapatılan Tacikistan İslami Diriliş Partisi (TİDP) ve Grup-24 aşırılığın ve terörün ana kaynağı olarak görülüyor.

RUSYA’DAKİ SALDIRI

Son olarak IŞİD’in Horasan kolunun üstlendiği Rusya’nın başkenti Crocus City Hall saldırısında Rus kolluk kuvvetlerinin yakaladığı 4 kişi Tacik pasaportuna sahipti. 144 kişinin öldüğü ve 551 kişinin yaralandığı 22 Mart’taki saldırı, Tacikistan’daki mevcut hükümetin benimsediği aşırılık karşıtı politikaların meşruiyetini sağlayan argümanlardan biriydi.

Kaynak: TELE1