Tacikistan türban ve sakalı resmen yasakladı

Yayın tarihi: 21 Haziran 2024 Cuma 12:52 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2024 Cuma 12:57 pm

Tacikistan’da Tacik kültürüne yabancı kıyafetlerin giyilmesini Cumhurbaşkanı İmamali Rahman imzasıyla yasaklandı.

Tacikistan’da geçen yıl kamuoyuna sunulan “kıyafet yasağı” olarak değerlendirilerek farklı tartışmalara yol açan “Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi” ile “Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu” kanunlarında değişiklikler öngören yasa onaylandı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Parlamentoda kabul edilen söz konusu kanunlarında değişiklikler öngören yasayı imzaladı.

Buna göre, ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin ticareti ve kullanımı ile çocukların ev ev gezerek bayramlık isteme adeti “iydgardak”a yasak getirildi. Değişikliklerle milli kültürel değerlerin korunması, batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesi, merasim ve bayramlarda israfa yer verilmemesi amaçlanıyor.

YASALARI İHLAL EDENLERE CEZA

Mepa News’in haberine göre, başörtüsünü “ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi” olarak niteleyen yasaya göre ülkede Müslüman kadınlar başörtüsü takamayacak. Ayrıca çocuklar Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutlayamayacak.

Söz konusu yasaları ihlal eden siviller 7 bin 920 Tacikistan somonisi (25 bin lira), hükümet yetkilileri 54 bin somoni (167 bin lira) ve dini otoriteler 57 bin 600 somoni (178 bin lira) gibi para cezalarına çarptırılacak.

Tacikistan’da başörtüsü uzun yıllardır gayriresmi bir şekilde yasak durumdaydı. Bu yasayla birlikte başörtüsü yasağı resmileşmiş oldu. Tacikistan ayrıca sakal uzatmayı da gayriresmi olarak yasaklamıştı. Son 10 yılda binlerce erkek polis tarafından zorla traş edildi.

Tacikistan’ı 1992 yılından bu yana yöneten İmamali Rahman’ın daha önce da İslam’ın zorunlu saydığı ibadet ve yaşam tarzına karşı hamlelerde bulunduğu biliniyor.

28 ilde daha ormana girişler yasaklandı

Kaynak: AA, Mepa News