Tabip odaları Prof. Dr. Pala’ya sahip çıktı! ‘TTB’ye saldırı olarak görüyoruz’

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2020 Pazartesi 7:15 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2020 Pazartesi 7:15 pm

Koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamaları nedeniyle hakkında Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından soruşturma açılan Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya tabip odaları sahip çıktı. 44 tabip odası yayımladığı ilanda, “Pala’ya açılan soruşturmayı halkın doğru, bilimsel, gerçek bilgiye ulaşma hakkına, bilim insaninin akademik özgürlüğüne, Türkiye’de hekimlerin birlikteliğinin sesi olan tabip odalarına ve TTB’ye saldırı olarak görüyoruz.” dedi.

Tabip odaları, Kovid-19 pandemisi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle Valilik talimatıyla Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından hakkında soruşturma başlatılan Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya ortak gazete ilanıyla destek verdi. 44 tabip odası tarafından yayımlanan ilanda, “Pala’ya açılan soruşturmayı halkın doğru, bilimsel, gerçek bilgiye ulaşma hakkına, bilim insanının akademik özgürlüğüne, Türkiye’de hekimlerin birlikteliğinin sesi olan tabip odalarına ve TTB’ye saldırı olarak görüyoruz, kabul etmiyoruz” denildi.

“Türkiye’de henüz salgının tepe noktasını görmediğimizi düşünüyoruz” dediği gerekçesiyle hakkında Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından soruşturma açılan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala için 44 tabip odası ortak ilan yayımladı. İlanda, olağan dışı dönemlerde topluma karşı sorumluluğu olan bilim insanlarına daha fazla ihtiyaç olduğunun altı çizilerek, “Belirsizlik ve yetersiz bilginin kuşattığı panik ikliminden ancak güven veren bilim insanlarının topluma seslenmesiyle çıkılır. Bu niteliklere sahip bilim insanlarının açık sözlü, içten, gerçeği salamayan paylaşımlarıyla panik azalır” denildi.

Pala’nın bilim insanı olarak koronavirüs sürecinde görevini yerine getirdiği kaydedilen ilanda, “Pala’ya açılan soruşturmayı halkın doğru, bilimsel, gerçek bilgiye ulaşma hakkına, bilim insanının akademik özgürlüğüne, Türkiye’de hekimlerin birlikteliğinin sesi olan tabip odalarına ve TTB’ye saldırı olarak görüyoruz, kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

21 Nisan 2020 tarihinde koronavirüs salgınına ilişkin enBursa.com adlı haber sitesine konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü tarafından “Halkı yanlış bilgilendirdiği” ve “Paniğe yönlendirici açıklamalar yaptığı” iddialarıyla Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edildi. Savcılık, soruşturma sonunda “görevsizlik” kararı vererek, soruşturma dosyasını Uludağ Üniversitesine gönderdi ve üniversite yönetimi Pala hakkında soruşturma başlattı.

Pala, salgınla ilgili “Türkiye’de henüz salgının tepe noktasını görmediğimizi düşünüyoruz. Ben 2-3 hafta kadar önce tepe noktasının 20-27 Nisan arasında gözlenebileceğini, ondan sonra bir azalma olacağını ve Haziran’ın 2. haftasına kadar da sönümleneceğini tahmin ettiğimi yazmıştım. Bu tahminin ne kadar geçerli olacağını bu hafta hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Pala’nın 21 Temmuz günü üniversite yönetimine savunma vermesi bekleniyor.