Tabip Odaları “iktidarın ne hedeflediğini anlamak kolay değil” diyerek uyardı! “En fazla bir ay içerisinde…”

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 7:56 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 7:56 pm

Tabip Odaları yaptığı açıklamada, “Kontrollü normalleşme” normalleşme için uygun koşulların oluşmadığını belirterek, “Parkları, sahilleri kapatıp AVM’leri açarak iktidarın ne hedeflediğini anlamak kolay değil. Günlük vaka sayılarının 10 binin üzerinde olduğu, günlük ölümlerin 250’ye yakın olduğu, aşılamada yüzde 12’lerde kalındığı bir ortamda bu salgınla baş edebilmek mümkün değil. En fazla bir ay içerisinde başka bir pik ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz” dedi.

BirGün’ün haberine göre; Mersin Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada ise bir ay içerisinde yeni bir pikin yaşanmasının kaçınılmaz olduğu ifade edildi.

KOŞULLAR SAĞLANMADI

TTB Pandemi Çalışma Grubu’ndan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün, önlemleri kaldırmanın ön koşulu olarak açıkladığı maddelere dikkat çekildi.

Bu maddeler şöyle:

  • Hastalık bulaşının kontrol altına alınması.
  • Sağlık sisteminin her olguya test yaparak pozitifleri ayırıp tedavi edebilmesi, her temaslı kişiyi izleyebilmesi.
  • Hastalık bulaşı için yüksek risk taşıyan mekânlarda riskin en az düzeye indirilmesi.
  • Okullar, işyerlerinde koruyucu önlemlerin alınması.
  • Yeni olguların gelişinin yönetilmesi.
  • Toplumun yeni normal konusunda eğitilmesi ve güçlendirilmesi.

Açıklamada, kademeli normalleşmenin başladığı 17 Mayıs günü itibarıyla, bu koşulların hiçbirinin Türkiye’de sağlanmadığına dikkat çekildi.

Hükümetin yanlışta ısrar ettiğine vurgu yapılan açıklamada, ‘kademeli normalleşme’ye ilişkin şu eleştiriler yer aldı:

“Virüsün bulaşma saati ve günü olmamasına rağmen hafta sonu ve geceleri kısıtlama uygulayarak; parkları, sahilleri kapatıp AVM’leri açarak iktidarın ne hedeflediğini anlamak kolay değil. Aşı olmadığı için cezalandırılan 65 yaş üstü yurttaşlar genelgeyle eve kapatılırken, aşı sıralamasına dahi konulmayan ve asıl riskli grup olan emekçiler her gün kalabalık ulaşım araçlarıyla gittikleri kapalı, havasız, kalabalık mekânlarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Aşısız bir halde risk altında çalıştırılanların yanı sıra bir de açlıkla karşı karşıya kalanlar, bu sürede hiçbir geliri olmayanlar bulunuyor. Çıkarılan genelgeler toplum sağlığını öncelemiyor.”

AŞI, TEST, FİLYASYON

TTB, acilen yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

  • Yaz sonuna kadar hızla en az 55-60 milyon yurttaşın iki doz aşısı tamamlanmalı. Günde 1,5-2 milyon doz aşı yapılmalı.
  • Etkin bir filyasyon uygulanmalı, her vakanın temaslıları ve olası vakalar tespit edilip karantinaya alınmalı. Test stratejisi yeniden planlanmalı.
  • Kapalı alanların iyice havalandırılması, insanların kapalı alanlarda toplanmasının önlenmesi ve bu alanlarda kalış süresinin kısaltılması sağlanmalı.
  • Park, bahçe, sahil, ormanlık gibi açık alanlarda insanlar kurallara uyarak bulunabilmeli.
  • Yazılı, görsel ve sanal ortamda topluma yönelik sağlık eğitimleri yapılmalı.
  • Pandemiye yönelik bilgiler şeffaf şekilde paylaşılmalı.

EN FAZLA BİR AY

Mersin Tabip Odası da dün düzenlediği basın toplantısında, ‘kademeli normalleşme’ programını eleştirdi. Hekimler, şu ifadeleri kullandı:

“Günlük vaka sayılarının 10 binin üzerinde olduğu, günlük ölümlerin 250’ye yakın olduğu, aşılamada yüzde 12’lerde kalındığı bir ortamda bu salgınla baş edebilmek mümkün değil. En fazla bir ay içerisinde başka bir pik ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz. Sağlık Bakanlığı’na ve hükümete bir kez daha sesleniyoruz: Algıyı değil, salgını yönetin. Ekonomiye ve turizme değil, insana ve sağlığa öncelik verin.” Haber Merkezi