Swap faizinde tarihi zirve: yüzde1150!

Yayın tarihi: 23 Mart 2021 Salı 12:53 pm - Güncelleme: 23 Mart 2021 Salı 12:58 pm

Swap piyasasına TL verilmemesi sonucu dolar bugün 7,72 seviyesine geriledi. Yabancı yatırımcıların Türk bankalarından yeterince TL bulamaması sonucu TL’nin gecelik swap (takas) faizi astronomik oranda arttı. Bugün saat 12.00 itibariyle TL’nin gecelik swap faizi yüzde 1150’ye kadar çıktı.

Yeniçağ gazetesinden Remzi Özdemir’in haberine göre ise Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürleriyle yaptığı toplantıda swap piyasasına TL verilmemesi talimatı verdi. Bankaların Londra piyasasını TL ile fonlamaları sonucu da swap faizi yükselirken, döviz kuru düştü.

Öte yandan Türk bankalarından yeterince TL bulamayan yabancı yatırımcıların ise borsada satışa yöneldiği belirtiliyor.

Ekonomistler ise uygulamanın ilk etapta işe yarar gibi gözükse de önümüzdeki günlerde daha ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor.

Merkez Bankası eski başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, döviz kurundaki dalgalanmanın ekonominin ateşi gibi hastalık semptomu olduğunu belirterek, “Swap piyasasında faiziçıkararak kuru düşürmek, hastayı buzlu suya atarak ateşini düşürmeye benzer. Dışardan ölçülen ateş geçici bir süre düşer, fakat ısı vücut içinde kaldığı için sonrasında ateş daha da yükselebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise 2 puanlık faiz artışına itiraz edenlerin, kurdaki astronomik artışı kısmen gerileten astronomik offshore faize razı olduklarını belirtti.