Süveyş Kanalı krizi: Türkiye de devreye girmeye hazırlanıyor

Yayın tarihi: 26 Mart 2021 Cuma 3:32 pm - Güncelleme: 26 Mart 2021 Cuma 6:19 pm

Süveyş Kanalı’nda büyük bir konteyner gemisi karaya oturdu. ‘Ever Green’ isimli gemi için çalışmalar sürerken, tıkanan kanalın dünya ticaretine günlük maliyeti 10 milyar dolar. Krizin çözülmesi için Türkiye de devreye girmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz” dedi.

Shoe Kisen’in sahibi olduğu ve Tayvanlı ‘Evergreen’ firmasınca işletilen 400 metre uzunluğundaki yük gemisi 24 Mart’ta Süveyş Kanalı yolunda yakalandığı kum fırtınası sonrası rotadan çıkıp, kıyıya çarparak kanalda sıkıştı. Geminin karaya oturması üzerine her gün yaklaşık 50 kargo gemisinin geçiş yaptığı kanalda deniz trafiği durdu. Yetkililer, kanalın iki gün daha trafiğe kapalı kalacağını duyurdu.

Bu sırada kanalın hem kuzey hem güney girişinde geçiş için bekleyen gemi sayısı 150’yi geçti. Bunlar arasında konteyner taşıyan kargo gemilerinin yanı sıra ham petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz taşıyan tankerler de var. Süveyş’teki durum Ortadoğu’dan Avrupa’ya petrol ve doğalgaz sevkiyatını sekteye uğratıyor.

Kamu yayıncısı NHK’nın haberine göre çok sayıda çekici römorkör ile hafriyat makinası, geminin oturduğu bölgeden hareket ettirilerek yeniden seyrine dönmesi için çaba gösteriyor.

GEMİNİN SAHİBİ ÖZÜR DİLEDİ

Öte yandan Süveyş Kanalı’nda karaya oturarak deniz trafiğinin durmasına neden olan ‘The Ever Given’ isimli yük gemisinin sahibi Japon firma, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik “güçlüklerle karşılaşıldığını” bildirdi. Yük gemisinin sahibi Japon firma, olay sonrası seyrüseferin aksamasından etkilenen ticari gemilerin operatörlerinden özür diledi.

Geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerin “zorluklarla karşılaştığını” kabul eden Japon firma, yerel otoriteler ile geminin operatörü firmanın iş birliği halinde tüm çabanın gösterileceğini bildirdi.

KARAİSMAİLOĞLU: OLUMLU YANIT GELİRSE YARDIM GÖTÜRÜRÜZ

Kanalın kapanmasıyla büyük zarar gören dünya ticaretinde günlük kaybın yaklaşık 10 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Dünya ticaretinde kriz çıkaran gelişme sonrası Türkiye devreye girmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz” ifadelerini kullandı.

NTV’de katıldığı programda soruları yanıtlayan Karaismailoğlu, Süveyş Kanalı’nda karaya oturan geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik çalışmalar konusunda Süveyş Kanalı’nın önemli lojistik koridorlarından birisi olduğunu söyledi.

Karaismailoğlu, “2 gündür trafik sağlanamıyor. Hatta şu anda Ümit Burnu’ndan rotalarını değiştiren gemiler var. Biz de tabii ki dünya ticaret hacmini etkileyen bir konu olduğu için bizim de çok güçlü ve mahir bir filomuz var. Biz de yardım önerimizi yaptık ve onlardan olumlu bir yanıt gelirse yardım götürürüz. Bizim Nene Hatun Gemimiz böyle büyük operasyonları yapacak dünyadaki sayılı gemilerden bir tanesi. Burada zaten İstanbul Boğazı’nı yönetiyor arkadaşlarımız. Arkadaşlarımız hazır bekliyor. Olumlu bir yardım çağrısı olursa gereğini yaparız.” diye konuştu.

Süveyş kanalında 400 metrelik gemi sıkıştı!