Suudilerin süper transferlerinin asıl nedenini Zafer Arapkirli ortaya koydu: Sportswashing yöntemi

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2023 Perşembe 1:05 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2023 Perşembe 1:05 pm

Ronaldo, Neymar, Benzema gibi dünyanın en büyük futbolcuları Suudi Arabistan takımlarına transfer oldu. Gazeteci Zafer Arapkirli, Arabistan’ın Sportswashing hamlesini ve bunu neden yaptıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan ve körfez ülkeleri son yıllardaki spor yatırımları dikkat çekiyor. Önce 2018 yılında Dünya Güreş Şampiyonalarından birini  yıllığı 100 milyon Dolar karşılığında 10 yıllığına satın alındı ardından bu hamleyi, boks, tenis, at yarışları, Formula 1, golf gibi alanlarda izledi. 2020 Şubat ayında dünya at yarışları tarihinin o güne kadarki en büyük ödüllü koşusu Saudi Cup Riyad’da yapıldı. Ödül olarak 20 milyon dolar verildi. Sonrasında ise Arap iş adamlarını özellikle İngiltere’den büyük kulüpleri satın aldı.

Bir dünya yıldızı daha Suudi Arabistan’a transfer oldu

SÜPER TRANSFERLER

Suudi Arabistan Varlık Fonu tarafından desteklenen futbol kulüpleri de Cristiano Ronaldo’nun 600 milyon dolar karşılığında Al Nassr’a transfer olmasının ardından da Avrupa’nın en büyük futbolcuları birer birer Suudi kulüplerine transfer oldu. Bu yıl Roberto Firmino, Edouard Mendy, Neymar, Fabinho, Sadio Mane, Riyad Mahrez, Karim Benzema, N’Golo Kanté, Rúben Neves, Sergej Milinković-Savić, Kalidou Koulibaly gibi Avrupa’nın yıldızları Suudi takımlarına transfer oldu.

Gazeteci Zafer Arapkirli Suudi Arabistan’ın Sportswashing yöntemiyle kendilerini daha kabul edilebilir bir rejim olarak lanse etmeye çalıştıklarını ortaya koydu. Arapkirli ” Önümüzdeki yıllarda bu “Sportswashing” işini çok daha göz kamaştırıcı hamlelerle daha da fazla konuşmamız hiç de sürpriz sayılmamalı.” dedi.

Yıllık 100 milyon Euro kazanacak olan Neymar: Arabistan’a para için gelmedim

Zafer Arapkirli’nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Sportswashing

“Spor” ve “Yıkama-Temizleme-Aklama” sözcüklerinin bileşiminden oluşan bu tabir, “Demokrasi ve insan hakları sicilleri ikinci, üçüncü sınıf rejimlerin, ellerindeki devasa finansal gücü, kullanarak, spor gibi dünyanın büyük ilgisini çeken alanlarda büyük yatırımlarla imajlarını bir anlamda cilalama” çabası anlamına geliyor.

Bizler burada, aralarında Türkiye’de de bir dönem boy göstermiş ünlü futbolcuların, (örnek: eski Beşiktaşlı Anderson Talisca ve Romain Saiss) bizim ligimizde oynamaktansa neden Suudi Arabistan’ı tercih ettiğini konuşur, tartışırken, özellikle son yıllarda aralarında dünyanın tartışmasız en ünlü futbolcularından Ronaldo, Neymar, Mbappe gibi yıldızların Körfez’e göcünü izledik. Hem de (bütün spor branşlarını toplayınca) toplamda milyarlarca Dolar tutarında yatırımlarla ve transfer ücretleriyle

Suudi Arabistan, öteden beri Avrupa’nın zengin ülkeleri ve ABD’nin elinden önemli spor organizasyonlarını almaya başladığında bu “Sportswashing” olayı dikkat çekmeye başlamıştı.

İnsan hakları ve demokrasi sicili on yıllardır “yerlerde sürünen” Suudi Arabistan, daha kısa bir süre öncesine kadar “kadınların otomobil kullanmasına” bile izin verilmeyen, bazı suçların cezasının “kelle kesme” olduğu, demokrasinin “D”sinin bile yanına yaklaşılmadığı bir ülke iken, böyle hamlelerle evrensel çapta “İmaj yıkama/temizleme” operasyonu yapıyor ve kendisini uluslararası arenada “daha kabul edilebilir bir rejim” olarak lanse etmeye çalışıyor.

Sadece Cemal Kaşıkçı cinayeti bile bu ülkenin imajını yerlere sermişken, bir anda bu kadar kolay toparlanabilmiş olması çok ilginç değil mi?

Ey Petro Dolar!.. Sen nelere kadirsin?..

Bir yandan da Batı’nın ekonomik sistemine entegre devasa spor organizasyonları ile “Batılı ülkeler ve onların ekonomileri” nezdinde “ortak” statüsüne geçiriyor kendisini.

NBA gibi bir turnuvanın “yabancı yatırımlara kendisini açma” kararı, Premier League Kulüplerinin bir bir “Suudi patronların eline” geçmesi, Formula 1 gibi organizasyonların pek çok Avrupa ülkesinde itibar görmezken Körfez’e açılması, hiç de tesadüfi adımlar değil tabii.

Önümüzdeki yıllarda bu “Sportswashing” işini çok daha göz kamaştırıcı hamlelerle daha da fazla konuşmamız hiç de sürpriz sayılmamalı.

Suudi Arabistan’da kadınlar bir ilki daha başardı