Sürmi İnce cinayetinde deliller kayboldu!

Yayın tarihi: 17 Şubat 2021 Çarşamba 8:29 am - Güncelleme: 17 Şubat 2021 Çarşamba 8:29 am

Yüksekova’da çocuklarına yemek götüren Sürmi İnce’nin öldürülmesine ilişkin kayıtlar, Jandarma ve Emniyet arasında kayboldu. Aile isyan etti.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Sürmi İnce, 18 Temmuz 2016’da tarlada ot biçen çocuklarına yemek götürmek için evinden çıktı. Tarlada uzman çavuş Ali Dalgıran tarafından açılan ateşle vurularak öldürüldü. Yerel mahkeme Dalgıran hakkında, “taksirle öldürme” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. İnce’nin ailesi karara itiraz etti. Ancak Erzurum İstinaf Mahkemesi Dalgıran’a verilen cezayı fazla bularak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Dava yeniden görülmeye başlandı. Geçen günlerde üçüncü celsesi görülen davada sanık Dalgıran bir kez daha savunma yaptı.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, “Kasten öldürme” suçu işlemediğini iddia eden Dalgıran kendini şu sözlerle sabundu: “Zaten terör bölgesi. Bölgeye, örgüt mensupları olduğu ihbarı üzerine takviye güç olarak gittik. Ben kendim bölgedeki örgüt mensuplarını bizzat görmedim. Bizden önce olay yerine intikal eden personelin bize aktardığı bilgiye göre 3 adet örgüt mensubu olduğu aktarılmıştı. Araçtan indikten 10-15 saniye sonra silah sesleri duydum. Ağaçların ve otların arsasında koşmakta olan kişileri görünce ateş ettim. Sivil vatandaşların 25 metre uzağında bulunan kişilerin koşmakta olduğunu gördüğüm için ateş etmek durumunda kaldım. Bu yüzden sivil vatandaşların tarladan çıkmalarını beklememiz gibi bir durum söz konusu olmadı. Erkek örgüt mensuplarının bayan kıyafeti giyerek gezdiklerini bildiğimiz ve hangi kılıkta gezdiğini bilemediğimiz için sivil ya da örgüt mensubu olup olmadığını anlamıyoruz. Herkes hata yapabilir, vazgeçmek olmuyor. Vazgeçmekten kastım mesleğimdir” dedi.

ÇATIŞMA ÇIKMADI

Sürmi İnce’nin oğlu İsmail İnce ise “Sanığın ifade ettiği şekilde herhangi bir çatışma yaşanmamış olup ateş etmesinden evvel silah sesi duymuş olması kesinlikle doğru değildir” dedi.

HABERLERİ YOK

Mahkeme başkanı, sanığın içinde bulunduğu zırhlı araca ait araç içi görüntü kayıtları için bir önceki celselerde Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na müzekkere yazısı anımsatarak jandarmanın “araçların atış kayıt görüntülerinin ve telsiz konuşma kayıtlarının komutanlıklarında bulunmadığı, olaya ait araç kayıt ve görüntü cihazlarının Yüksekova Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edildiği” şeklinde cevap verdiğini ifade etti. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ise ellerinde, “Bahse konu araçlara ait araç içi görüntü kayıtları ve telsiz konuşma kayıtlarının bulunmadığı”nı belirtti. Ayrıca İnce ailesinin avukatlarının olay yerinde keşif yapılması, bilirkişi atanması yönündeki talepleri de mahkeme tarafından reddedildi.