Suriye’nin kuzeyinde yapılmak istenen yerel seçimler, hem bölgesel hem de uluslararası çapta tartışma yarattı. 11 Haziran’da yapılması beklenen seçimlerin ağustos ayına ertelendiği öğrenildi.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin (KDSÖY) düzenlemek istediği seçimler uluslararası çapta tartışma yarattı. Türkiye'den de seçime tepki geldi.
Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) siyasi çizgisinde Suriye’de faaliyet gösteren partiler, seçimleri boykot ederken herhangi bir iptalin söz konusu olmadığı açıklanmıştı.
Ancak Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’ın aktardığına göre, yapılması planlanan yerel seçimler Ağustos ayına ertelendi.
Bugün yapılan yazılı açıklamayla seçimlerin, "siyasi parti ve ittifakların talebi ve tamamen demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla" ertelendiğini duyuruldu.
Seçimlerin bu yılın Ağustos ayında yapılacağı açıklandı ancak kesin bir tarih belirtilmedi.
SURİYE'NİN KUZEYİNDE SEÇİMLER
2011’de Suriye’de başlayan iç savaşın ilk yıllarında ülkenin kuzeyindeki bölümler, önemli oranda Suriyeli Kürt örgütlerin denetimine geçti. Ana gövdesini Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) oluşturduğu, sol eğilimli bir çatı örgütü olan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), birçok bölgede siyasi kontrol kurdu. Bu yapının askeri gücü ise Halk Koruma Birlikleri (YPG) oldu.
Cezire, Afrin ve Kobani'de "kanton sistemiyle" başlayan fiili özerk yapılanma, Irak-Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) alınan topraklarla Arap bölgelerine doğru genişlerken Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi adını aldı. Bu bölgede geçtiğimiz yıllarda da çeşitli seçimler yapıldı.
KDSÖY’ün yasama organı Suriye Demokratik Konseyi Nisan ayında yeni bir seçim yasasını onayladı ve Yüksek Seçim Komiserliğini belirledi. Bunun ardından yerel seçimler için önce 30 Mayıs tarihi öngörüldü, ardından bir ertelemeyle bu tarih 11 Haziran olarak güncellendi.
BBC İzleme Servisi’nin Yönetim'in Kürtçe internet sitesine dayandırdığı haberine göre seçimler, kanton olarak tanımlanan yedi ayrı bölgede yapılacak. Bunlar Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Fırat, Menbic, Afrin-Şehba ve Tabka. Bu bölgelerdeki altı büyükşehir, 40 şehir ve 105 beldede sandıklar kurulacak. Türkiye’ye yakın silahlı muhalif grupların kontrolündeki alanlarda ise seçim yapılmayacak.
Seçime, bazıları aralarında ittifak kuran 30 siyasi parti katılacak.
PYD, Süryani Birlik Partisi, Demokratik Asuri Partisi, Suriye’nin Geleceği Partisi, Demokratik Yeşiller Partisi, Kürdistan Çağdaşlık Hareketi, Kürdistan Kardeşlik Partisi, Suriye Kürt Demokrat Sol Partisi, Kürdistan Emekçiler Birliği, Suriye Ulusal Demokratik İttifak Partisi bu partilerden bazıları.
https://tele1.com.tr/suriye-kurtleri-secime-gidiyor-ankara-ne-yapacak-1076283/