Suriyeliler İnkılap Tarihi kitabına girdi

Yayın tarihi: 20 Eylül 2021 Pazartesi 8:12 am - Güncelleme: 20 Eylül 2021 Pazartesi 8:12 am

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi kitabında Suriye olaylarının Türkiye’ye etkisi vurgulandı. Yine kitapta Suriyelilere yapılan yardımlar ve kaynaştırma projeleri de anlatılıyor.

Türkiye’de tartışma konusu olan Suriyeli mülteciler 12’nci sınıflarda okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi kitabına da girdi.
Sözcü’de yer alan habere göre; kitabın “Suriyeli Mülteciler” başlıklı bölümünde, 2011’de başlayan Suriye savaşının en büyük etkisi Suriye ile en uzun kara sınırına sahip olan Türkiye’de hissedildiği aktarılarak, uluslararası kuruluşlarının mülteciler konusunda verdiği yardım sözünü tutmadığı anlatıldı.

Kitapta, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere 35 milyar doların üzerinde harcama yaptığı da vurgulanırken, Suriyelileri Türk toplumuyla kaynaştırma projelerinin de hayata geçirildiği bildirildi. 2011’de 300-400 kadar Suriyelinin Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’na doğru hareketlenmesi, Suriye’den Türkiye’ye yönelik ilk toplu göç hareketini oluşturduğu anlatılan kitapta, “Suriye’deki iç savaş birlikte Türkiye’ye göç artarak devam etti. Türkiye, savaştan kaçan Suriye halkını etnik köken ve inanç gözetmeden ‘açık kapı’ ilkesi ve ‘geçici koruma’ politikası çerçevesinde kabul edeceğini duyurdu” ifadeleri kullanıldı.

Ali Koç’tan Avrupa’ya mülteci tepkisi