Suriyeli çocuklara eziyetin kayıtları ortaya çıktı: Korkunç detaylar

Yayın tarihi: 29 Mart 2021 Pazartesi 11:56 am - Güncelleme: 29 Mart 2021 Pazartesi 11:56 am

Birgün yazarı Gazeteci Timur Soykan, Suriye’den Türkiye’ye getirilerek dilendirilen çocukların çetelerin elindeki korkunç yaşantılarını yazdı.

Soykan, Suriye’den getirilerek adeta köle olarak kullanılan çocukların polis operasyonu sonrası yurtlara yerleştirilişini ve söz konusu çetelerin çocukların peşini bırakmayarak kaçırmaya çalışmasını yazarak, “Tehlikenin içindeler. Tek tek operasyonlar fayda etmiyor. Devletin kalıcı çözüm yaratması gerekiyor. Neo-Osmanlı hayalleriyle, emperyalistlerle işbirliği yaparak Suriye’deki yangına ateş taşıyan Türkiye, parçalanmış ülkenin sahipsiz çocuklarına bu çözümü borçlu” dedi.

İDDİANAMEDE KORKUNÇ DETAYLAR

Soykan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Suriyeli çocukları dilendiren bir çeteye daha dava açıldı bu aybaşında. İddianamede yine korkunç detaylar var.

Bir yıl önce, 2 Şubat 2020’de Topkapı Parkı’nda soğukta dilenen çocukları gören bir vatandaş 155 Polis İhbar Hattı’nı aramıştı. Polisler 6 küçük çocuğu alıp Zeytinburnu Çocuk Büro Amirliği’ne götürdü. Kimlikleri yoktu ve hepsi kendilerine ezberletilenleri anlatmıştı. Anne ve babalarıyla Suriye’den geldiklerini söylüyorlardı. Yalanları çok belliydi.

Bir gün sonra yurda yerleştirildiler. Bir hafta içinde 5 ayrı kişi yurda gelerek onları götürmek istemişti. Görevliler onların aileden olmadığını biliyordu, çocukları teslim etmediler. Polis kimliklerini tespit ettiği bu kişileri teknik ve fiziki takibe aldı.

Yusef Hammud isimli çete lideri, Suriye Halep’teki ailelerinden kiraladığı çocukları kaçak yollardan Türkiye’ye sokuyor ve İstanbul’a getiriyordu. İnsan kaçakçıları, sahada çocukları kontrol edenler, toplanan paraları Suriye’ye transfer edenler büyük ve profesyonel bir örgüt oluşturmuştu.

TAPE KAYITLARI DEHŞETİ ORTAYA KOYDU

Çocuklar, Sultangazi’de kiralanan depolarda tutuluyordu. Her sabah Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Zeytinburnu’ndaki tramvay, metro, metrobüs duraklarına götürülüp dilendiriyorlardı. Çete üyeleri çocukları uzaktan izliyordu. Polis ya da zabıtanın yakalama ihtimaline karşı sık sık topladıkları paraları çocuklardan alıyorlardı. Çete, tramvay ve metrobüse binip dilenen çocukları kontrol etmek için cep telefonları da vermişti. Çocuklarla yaptıkları konuşmaların tape kayıtları dehşeti ortaya koydu.

27 Temmuz 2020 günü çete liderlerinden Ahmed Hammud, tramvayda dilenen bir çocukla konuşuyordu:

Ahmed Hammud: Ne kadar kazandınız?

Çocuk: 50 TL. O çalışmıyor, sallana sallana geziyor.

Ahmet Hammud: Çağır onu. Vallahi 200 TL getirmezse onu akşamdan sabaha kadar bağlarım elektrik kablosuyla.

26 Temmuz 2020’de Ahmet Hammud, bir kız çocuğu ile konuşuyor:

Ahmed Hammud: Neredesiniz?

Çocuk: Sağmalcılar’da.

Ahmed Hammud: Bugün bayram. Herkes 300 TL’nin üzerinde getirsin.

Çocuk: Biz yatsı namazına kadar kalacağız Ümera ile beraber.

Ahmed Hammud: Hadi 300 TL adam başı getirin, yürüyün gidin.

4 Ağustos 2020 günü dinlemeye takılan başka bir telefon görüşmesinde ise Ahmed Hammud, dilendirilenlerin yanında olan oğlu ile konuşuyordu:

Ahmed Hammud: Nereye ulaştınız?

Çocuk: Tren durağına
ulaştık.

Ahmed Hammud: Seninle olana de: Babamın canı çok sıkkın. Ona söyle güzel çalışsın. Eğer güzel çalışmazsa ona söyle onu balkondan atarım. Ona de ki; babam çok kızmış, senden nefret ediyor. Güzel çalışmıyorsun, babam sinirli olduğu için burnundan kan akıyor. Aynen söyle ona; eğer çalışmazsa iyice dövecek, öldüresiye dövecek.

9 Eylül 2020 günü ise çete, polislerin yurda götürdüğü bazı çocukları kaçırmaya çalışıyordu. Yusef Hammud, yurdun önündeki oğlu Hasan Hammud’a amcaları olduğunu söyleyip çocukları almaya çalışması talimatı vermişti. Tape kayıtlarında şu sözleri yer aldı:

Yusef Hammud: Sana çocukları gösterirlerse çocuklara de; bağırıp ağlasınlar. Öğret çocuklara. Her yeri dağıtsınlar, çocuklardan nefret etsinler. Seni arayıp ‘Çocukları al’ derler. Çocuklar sıkıntı yarattı mı Anadolu Yakası’na naklederler. Orada duvarlar alçak. Çocuklar atlayıp kaçar.

9 ADRESE BASKIN

7 ay çeteyi takip eden polis, 28 Eylül 2020’de Sultangazi’deki 9 adrese baskın yaptı. Demir kapıları kıran özel harekat polislerinin girdiği penceresiz depolar ranzalarla doluydu. Kokuya içeri giren polisler zor dayanmıştı. Islak, küflü yataklarda iki-üç çocuk birlikte yatıyordu. 72 çocuk polis otobüsleriyle çocuk şubeye, oradan yurtlara götürüldü. Çetenin 13 üyesi tutuklandı.

TEK TEK OPERASYONLAR FAYDA ETMİYOR

Belki çocukların bazıları Suriye’ye döndü, bazıları yurtlarda. Çoğunluğu yeniden sokakta. Bugün meydanlar, metro, tramvay durakları, trafik ışıklarında pembe montlu kız ve küçük kardeşi gibi yüzlerce çocuk var. Tehlikenin içindeler. Tek tek operasyonlar fayda etmiyor. Devletin kalıcı çözüm yaratması gerekiyor. Neo-Osmanlı hayalleriyle, emperyalistlerle işbirliği yaparak Suriye’deki yangına ateş taşıyan Türkiye, parçalanmış ülkenin sahipsiz çocuklarına bu çözümü borçlu.”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN