Suriye sandık başında: Esad oyunu kullandı

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 11:18 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 11:20 am

Suriye 10 yıl önce başlayan iç çatışmalar sürecinde ikinci defa sandık başında. Seçimden dördüncü kez galip çıkması beklenen Beşar Esad, “Bir devlet olarak batının ne dediğini önemsemiyoruz, söylediklerinin değeri sıfır” dedi.

Suriye devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Ülkenin kuzeydoğusunda Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrol ettiği bölgelerde seçim yapılamayacak.

Ülkede 10 yıl önce başlayan iç çatışmalar sürecinde ikinci defa yapılan seçimleri, muhalefet ve Batılı ülkeler göstermelik olarak yorumluyor. Seçimde Esad kamuoyu nezdinde tanınmayan iki adaya karşı yarışıyor.

ESAD OYUNU KULLANDI

Sabah saat 7’de başlayan seçimlerde, mevcut lider Beşar Esad’la birlikte diğer adayların da fotoğraflarının kent genelinde asıldığı görüldü. Esad, oyunu Şam’ın Duma ilçesinde kullandı. Burada bir açıklama yapan Esad, Suriyelilerin terörizmin karşısında bir olduğunu söyledi ve “Bir devlet olarak Suriye, batının ne dediğini önemsemiyor, söylediklerinin değeri sıfır” dedi.

Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Venezuela, Küba, Nikaragua, Bolivya, Ekvador ve Ermenistan’dan uluslararası seçim gözlemcileri, Suriye’de Çarşamba günü yapılacak Başkanlık seçimlerini izlemeye davet edildi.

NE OLMUŞTU?

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları, yaptıkları ortak açıklamada, Suriye’deki seçimlerin, ‘adil ve özgür bir ortamda olmayacağını ve herhangi bir meşruiyetinin bulunmadığını’ iddia etmişti.