Süleyman Soylu’nun ‘kural dinlemeyin’ çağrısı meclis gündeminde

Yayın tarihi: 4 Mart 2019 Pazartesi 10:14 am - Güncelleme: 4 Mart 2019 Pazartesi 10:14 am

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın Kasım ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında verdiği bir yazılı soru önergesi TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddesine dayanılarak işleme alınmadan milletvekiline iade edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY’ın yanıtlaması istemiyle Kasım ayında İçişleri Bakanı’nın yaptığı bir konuşmaya istinaden verilen soru önergesi, Cumhurbaşkanlığına ulaştırılmadan TBMM başkanlığı tarafından iade edildi.

“Yasalara Uymayın” demek Suçtur!

8 Kasım 2018 tarihinde Adana’da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, metruk binalarla ilgili belediye başkanı, kaymakam ve valilere Anayasa ve kanunlara uymama çağrısı yapmış, bu konuşması da tartışma yaratmıştı.

Özgür Karabat, yaptığı açıklamada kanun ve yasalara uymama çağrısı yapmanın bir Anayasal suç olduğunu ifade ederek, “Hele ki bu çağrı bir Bakan tarafından yapılıyorsa o ülkede ne Anayasal güvenceden ne de hukukun üstünlüğünden bahsedilebilir” dedi. Bu anlayışın sorgulanması gerektiğini vurgulayan Karabat: “Eğer bu ülkede hala hukuk varsa o Bakan da bu kural tanımaz sözlerinden dolayı yargılanmalıdır” açıklamasını yaptı.

Karabat, adı geçen önergesini “düzelterek” tekrar TBMM Başkanlığına gönderdi.

Önergede Cumhurbaşkanlığına yöneltilen sorular şöyle:

1. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı “kanun, kural da dinlemeyin.” çağrısını yerinde ve yasal bir çağrı olarak değerlendiriyor musunuz?

2. Bir Bakan Anayasa ve kanunları tanımama çağrısı yapabilir mi? Yapıyorsa bu yasa ve kanunlar hangi durumlarda tanınmamalıdır? Bürokratlara bu konuda tanınan bir ayrıcalık var mıdır?

3. Anayasa ve kanunlara uymama noktasında istisnalar var mıdır? Bakan bu ayrıcalığı hangi güce dayanarak kendinde görmektedir?

4. Bürokratlara yasa ve kanunlara uymama çağrısı yapan İçişleri Bakanı hakkında herhangi bir soruşturma açmayı düşüyor musunuz?