Şule Çet davasının avukatı TELE1’e konuştu: Aksu için iyi hal indirimi uygulandı

Yayın tarihi: 4 Aralık 2019 Çarşamba 12:10 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2019 Çarşamba 4:22 pm

Ankara’da katledilen üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümüne ilişkin açılan davada karar duruşması görüldü. Mahkeme, sanıklar Çağatay Aksu’nun müebbet ve 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti. Kararla ilgili TELE1’e konuşan Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, mahkemenin “iyi hal” indirimi verdiğini belirterek, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Ankara’da bir plazanın 20’nci katından düşerek şüpheli biçimde hayatını kaybeden Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet’in katil zanlısı olarak yargılanan Çağatay Aksu ve Berk Akand hakkında karar verildi. Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, kamuoyunda “kravat indirimi” olarak bilinen TCK 62. madde uyarınca Aksu hakkında iyi hal indirimi uygulandığını söyledi. “Uygulanmaması gereken indirimler uygulandı” diyen Yıldırım, karara ilişkin şöyle konuştu:

“Karar, Savcılık mütalaasına uygun verildi. Ancak, kamuoyunda “kravat indirimi” olarak bilinen TCK 62. madde uyarınca ‘iyi hal’ indirimi uygulandı. Mahkeme, Çağatay Aksu’ya “bir suçu gizli işlemek amacıyla” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, ancak hafifletici sebep uygulandığı için müebbet hapis cezasına çevrildi. Bu noktada uygulanmaması gereken indirimler uygulandı. Her iki sanık da duruşmalarda pişmanlığını ifade etmedi, her iki sanık da “Kızına sahip çıksaydın” dedi. Bunlar duruşma zaptına geçti. Ancak Mahkeme bunları dikkate almadan indirim uyguladı. İndirimler konusunda İstinaf Mahkemesi’ne gideceğiz.

 

Şule Çet’in katilleri birbirlerine düştü… Çağatay, mektuplarda neyi itiraf etti? İşte o gizli mektuplar

Davanın geçen duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı sanıklardan Çağatay Aksu’nun “kasten öldürme” suçundan müebbet ve “cinsel saldırı” ile “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” suçundan 39 yıla, Berk Akand’ın ise bütün bu suçlara yardımdan 31 yıla kadar hapsini istemişti. Ayrıca sanık Çağatay Aksu’nun Berk Akand’a yazdığı mektuplar ortaya çıkmıştı. İddiaya göre sanık Aksu mektuplarda Akand’a, ‘ağzını sıkı tut’ diyerek, “Ya beraber çıkarız ya beraber batarız” yazdı.

Duruşmayı takip etmek için başta kadım örgütleri olmak üzere birçok kişi adliyeye geldi.

Sanık Aksu, beraatini talep etti

Son savunmasına başlayan Çağatay Aksu, #SuleCetİcinAdalet etiketini şikâyet etti ve sosyal medyada halkın galeyana getirildiğini iddia etti. Aksu savunmasına şu sözlerle devam ettii:

“Şule’ye tecavüz etmedim. Cinsel ilişkiye girmedim. Sahte otopsi raporları ile bizi suçladılar. A4 parçaları, yalan sosyal medya haberleri ile biz tutuklanmak zorunda kaldık. Neden tutuklandığımı ve neden yargılandığımı bilmiyorum. Sinir krizleri geçiriyorum. Şule’ye dokunmadım. Suçluysam beni asın. İstediğiniz yerde asın beni. Şule’nin neden intihar ettiğini bilmiyorum. Cinsel ilişkide psa’ nın bir kriter olmadığı, uzun yıllar vücutta kaldığı, zaten kadınların vücudunda bulunan bir hormon olduğu bilirkişi raporlarında yazıyor. Tecavüz değil belki ilişki olabilir dediler ama benim spermim bulunmadı. Bizi cinayet büroda 3 saat dövdüler ters sorguda. Elinizi vicdanınıza koyun bana küfür etmeyin. Ben suçsuzum. Şule’de benim DNA’m yok. İsterseniz yalan makinası getirin. Namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. Ben suçsuzum. Vicdanınıza sığınıyorum. Beraat istiyorum.”

MAHKEMEDEN ‘MÜEBBET HAPİS’ KARARI

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Mahkeme heyeti, sanıklar ile avukatlarının esasa ilişkin savunmalarını ve son sözlerini dinledikten sonra hükmü açıkladı.

Şule Çet’in ölümüne ilişkin davada sanıklardan Çağatay Aksu hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet, “cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 12 yıl 6 ay, Berk Akand hakkında ise Aksu’ya bu suçların işlenmesinde yardım ettiği gerekçesiyle toplam 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Kararı oy çokluğuyla alan mahkeme, sanıklardan Çağatay Aksu’yu “kasten öldürme” suçundan müebbet hapse mahkum edildi. Aksu, ayrıca “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 2 yıl 6 ay hapse çarptırıldı.

Sanık Akand’ın ise Aksu’nun işlediği suçlara yardım ettiği kanaatine varan mahkeme, Akand’ı “kasten öldürme suçuna yardım”dan 12 yıl 6 ay, “nitelikli cinsel saldırı suçuna yardım”dan 5 yıl, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yardım”dan da 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

Müebbet kararı emsaldir

Kadın Meclisleri sosyal medya hesabından, ” #ŞuleÇetİçinAdalet mücadelemiz sonuçlandı. Müebbet kararı emsaldir, kadın cinayetlerinin gizlenemeyeceği aklanamayacağına kanıtımızdır. ” açıklaması yaptı.