“Sudan’daki film Venezuela’da çevriliyor”

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2022 Cuma 2:52 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 11:25 am

Özel Haber: Oğuzhan Poyrazoğlu

Venezuela’ya giden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye CHP Milletvekili Özgür Karabat’tan tepki geldi. Karabat, “Afrika’da kurulan paravan şirketlerle yandaşlara kaynak aktarılmak istendi. Aynı filmi şimdi Venezuela’da sahneye koyuyorlar” dedi.

Tarımsal girdi fiyat endeksinin yüzde 123.72 gerçekleşmesi sonrasında TELE1’e çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Özgür Karabat ” gıdaya erişimin daha da zorlaşacağını bize gösteriyor. Buna bağlı olarak da TÜFE’deki artış devam edecek.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarım üretimi projesinin detaylarını görüşmek üzere Venezuela’ya gitmesi hakkında da konuşan Karabat “Afrika’da kurulan paravan şirketlerle yandaşlara kaynak aktarılmak istendi. Aynı filmi şimdi Venezuela’da sahneye koyuyorlar. ” ifadelerini kullandı.

Özgür Karabat TELE1’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

TÜİK’in verileri her ne kadar gizlense de mızrak çuvala sığmıyor. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Haziran’da %138.31 artmıştı. TÜFE %78.35 ve bu makas ÜFE’ye doğru kapanmaya başlayacak. Bunun en önemli işaretini Tarımsal girdi fiyat endeksinde (Tarım-GFE) görüyoruz. %123.72 oranı, gıdaya erişimin daha da zorlaşacağını bize gösteriyor. Buna bağlı olarak da TÜFE’deki artış devam edecek.

Tarımsal girdi fiyatlarında rekor artış

Sadece asgari ücretliler değil, orta gelir grubundaki insanlarımız da artık gelirlerinin büyük kısmını gıdaya harcamak zorunda. Açlık sınırı 6.391 TL’ye, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 liraya çıkmış durumda. Hükümet buna karşı harekete geçeceğine yine yalanlama yoluna gidiyor. Çalışma Bakanı kalktı dedi ki “Bu açlık sınırına inanmıyorum. Açlık sınırı 3.500-4.000 TL civarındadır.” Bu gayri ciddi açıklamayı, TÜİK’in Tarım-GFE açıklaması da çürütmüş oldu.

Gübre, tohum ve akaryakıt fiyatlarındaki artış sürüyor. Nakliye en önemli girdi kalemlerinden birisi. Hükümet bunları çözüp gıda fiyatlarını aşağı çekmek yerine sorunları halı altına süpürüyor.

HAYVANCILIK İTHAL YEME MAHKUM

Tarım Bakanı Vahit Kirişci, çiftçinin sorunlarını görmezden gelip Venezuela’ya gidip oranın sorunlarına çözüm önerileri sunuyor. Venezuela’nın meralarına bakıp çok iyi hayvancılık yapılır diyen Kirişci, önce buraya bakıp Türkiye’de meralar neden kullanılmıyor bunun hesabını versin. Hayvancılığı ithal yeme mahkum eden sistemi AKP yarattı, şimdi bunu çözmek yerine şikayet ediyor.
AKP daha önce de Sudan’da 780 bin dönüm, Nijer’de de 1 milyon hektar tarım arazisi kiralamıştı. Bizim 2 Trakya kadar tarım arazimiz boşken gidip başka ülkelerde maceraya atılmanın tek bir açıklaması var, o da rant.

Sudan’da tarım yapmak için şirket kuruldu ama ne toprak var ne üretim

PARAVAN ŞİRKETLER

Afrika’da kurulan paravan şirketlerle yandaşlara kaynak aktarılmak istendi. Aynı filmi şimdi Venezuela’da sahneye koyuyorlar. Türkiye’de çiftçi sayısı son 5 yılda %26, 10 yılda %53 azaldı. Tarım alanları ise son 10 yılda %5, 2001-2020 arasında %12 geriledi.

2001’de tarım alanları 26.3 milyon hektardı. 2020 yılına gelindiğinde ise bu rakam 23.1 milyon hektara geriledi. AKP tüm bunları görmezden geldiği gibi, verileri de gizliyor. Son 2.5 yıldır TÜİK kırmızı et istatistiklerini açıklamıyor. Türkiye’de hayvan varlığı çok sıkıntılı seviyede. Kesilen hayvanların küpeleri sistemden düşülmüyor. O yüzden vatandaş 1 kilo ete 180-200 TL ödemek zorunda kalıyor.

Tarım ve Orman Bakanı toprak bakmak için Venezuela’ya gitti

GIDAYA ULAŞIM BİTTİ, BUNUN ADI KITLIKTIR

Vatandaşın ucuz protein kaynağı olan beyaz ette de durum aynı. Tavuğun kilogramı 80 TL’ye çıktı. Yumurtanın tanesi 2 TL. 5.500 TL maaş alan işçi nasıl beslenecek. İşte nitelikli beslenme sorunu dediğimiz budur. Markette, çarşıda, kasapta ürün var ama vatandaş alamıyor. Bunun adı kıtlıktır.

Önümüzdeki dönemde bu fiyatlar maalesef daha da artacak. Genel ekonomideki bozulma, enflasyonist ortam ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının artmasıyla gıda fiyatlarındaki artış devam edecek.
Bunun tek çözümü, tarıma aktarılan kaynağı 4-5 kat artırmaktır. Yılın ilk 6 ayında bütçeden tarıma harcana para 21.4 milyar TL olurken, aynı dönemde KKM’ye aktarılan kaynak 37.2 milyar TL oldu. Toplamda 171.8 milyar TL faize para ödendi. Tarıma ayrılan bütçe faizin sadece 6’da biri. Böyle bir ülkede gıda fiyatlarının azalması mümkün değildir.

Enflasyon TÜİK sihirbazına rağmen yüzde 73.50

SUDAN’DA NE YAPILMIŞTI?

Sudan ile Türkiye arasında tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla, 28 Nisan 2014 tarihinde bir anlaşma imzalandı. Her iki ülke nezdindeki yasal prosedürler tamamlandı ve 19 Kasım 2015 tarihinde “Türkiye ile Sudan Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşması” uygulamaya kondu.  Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ’nin 2020 Faaliyet Raporu, “Sudan’da tarım hayalinin çöktüğünü” ortaya koydu. 780 bin 500 hektar arazinin teslim edilmediği ortaya çıktı.