Sudan’da ordu 35’ten fazla protestocuyu öldürdü… Dokuz ay içinde seçim yapılacak

Yayın tarihi: 4 Haziran 2019 Salı 10:07 am - Güncelleme: 4 Haziran 2019 Salı 10:08 am

Sudan Genelkurmay Başkanı Abdel el-Burhan, daha önce yapılan anlaşmadan vazgeçtiklerini ve 9 ay içinde ülkenin sandığa gideceğini açıkladı. Ordunun bu kararı başkent Hartum’da ordunun protestoculara saldırarak 35 kişiyi öldürmesinin ardından geldi.

Burhan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Askeri konsey şu kararları aldı: Mevcut anlaşma iptal edilecek ve ‘Özgürlük ve Değişim için Birlik’ ile müzakereler durdurulacak. 9 ayı geçmeyecek bir süre içinde genel seçim çağrısı yapılacak” ifadelerini kullandı. Burhan ayrıca seçimlerin bölgesel ve uluslararası gözetim altında yapılacağını açıkladı.

Ordu dün Hartum’da Savunma Bakanlığı binası önünde sivil yönetimi talebiyle oturma eylemi yapan protestoculara ateşli silahlarla müdahale etmiş ve Sudan Doktorlar Birliği’nin açıklamasına göre 35 kişiyi öldürürken 116 kişiyi de yaralamıştı. Ordunun bu müdahalesini ABD ve Birleşmiş Milletler kınadı. Britanya ve Almanya’nın talebiyle BM Güvenlik Konseyi Sudan konulu bir toplantı görüşmeye karar verdi.  Burhan, ordunun 35’den fazla kişinin ölümüne sebep olan müdahalesini Askeri Geçiş Konseyi’nin inceleyeceğini belirtti ve başsavcıyı göreve çağırdı. Müdahalelerden sonra ‘Özgürlük ve Değişim için Birlik’ de darbeci yönetim ile görüşmelerini durdurduklarını açıkladı.

 Aylarca süren sivil protestoların ardından ordu, uzun süredir yönetimde bulunan Ömer el- Beşir’i bir askeri darbe ile devirmişti. Darbenin ardından ordu Askeri Geçiş Konseyi’ni kurmuştu ve bu konseyin 3 yıllık geçiş döneminde ülkeyi yöneteceğini açıklamıştı. Bu kararın üzerine halk, sivil yönetim talebiyle protestolarına devam etti.