Strep A kabusu büyüyor! Uzmanlardan ‘çok yüksek’ uyarısı

Yayın tarihi: 17 Aralık 2022 Cumartesi 4:38 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2022 Cumartesi 4:38 pm

Çocuklar arasında hızla yayıldığı ifade edilen Strep A bakterisi panik yaratmaya devam ediyor. Genellikle 5 yaş ve altındaki çocuklarda etkili olan bakteri nedeniyle 5 çocuk yaşamını yitirdi.

Hollanda’daki 7 çocuk hastanesinin ortak incelemelerine göre, Strep A bakterisi sebebiyle hastanede tedavi altına alınan çocuk sayısı ciddi bir biçimde arttı. Ayrıca bakteri nedeniyle 5 çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar bu rakamın ise çok yüksek olduğunu belirtti.

Boğazda ve ciltte zararsız bakteriler olarak ortaya çıkabilen Strep A, bazen boğaz enfeksiyonuna ya da kızıl hastalığına da yol açabiliyor. Bakteri, bazen kan zehirlenmesi, zatürre, ciddi deri altı enfeksiyonu veya kemik enfeksiyonu gibi kritik rahatsızlıklara da sebep olabiliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Hollanda’daki araştırmaya göre, Covid önlemlerinin kaldırılmasından sonraki aylarda, çocuklarda görülen Strep A enfeksiyonu sayısı, önceki yollara oranla, ciddi bir artış gösterdi.

İngiltere’de Strep A alarmı! 9 çocuk öldü

Uzmanlar, 2018 yılında sadece 2 vaka tespit edilmesine rağmen, 2019’un ikinci çeyreğinde bu sayının 9’a yükseldiğine dikkat çekti.

Bu yılın başlarından itibaren vaka sayıları keskin bir şekilde yükseldi. Yılın ikinci çeyreğinde 28 çocuk ciddi enflasyon teşhisiyle hastaneye yatırıldı.

Araştırmaya katılan 7 hastanede, Covid önlemlerinin kaldırılmasının ardından, çoğunluğu 5 yaşın altındaki toplam 61 çocuk Strep A tanısıyla tedavi altına alındı.

Bu çocuklardan 5’i hayatını kaybetti. Hastanelere göre bu da oldukça yüksek bir rakam.

Covid salgının başlamasından önceki 2 yıl içinde Strep A bakterisi nedeniyle sadece 1 çocuk yaşamını yitirmişti.

Uzmanlar, küçük çocuklar arasında neden şimdi bu kadar çok ciddi Strep A enfeksiyonu görüldüğünü  ortaya çıkarmak için araştırma yapıyor.

Uzmanlara göre, koronavirüs salgını sırasında okullar ve kreşlerin kapalı olması nedeniyle daha az vaka ortaya çıktı.

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’ne (RIVM) göre, artık enfeksiyonun görülme oranı giderek ciddi boyutlara ulaşmaya başladı.

Utrecht Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Michiel Van der Flier, AD gazetesine yaptığı açıklamada, “Enfeksiyon 1 gün içinde çok ciddi hale gelebiliyor. Çocuk daha sonra gözle görülür şekilde kötüleşiyor. Antibiyotiklere mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de, çocuklar arasında görülen Strep A enfeksiyonda ciddi bir artıştan söz ediyor.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Brighton kentinde bir çocuk Strep A bakterisinin yarattığı enfeksiyon şüphesiyle hayatını kaybetti.

Daha önce ülkede 15 yaş altında 13 çocuk,  bu enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Kuzey İrlanda ve Galler’de de Strep A bakterisi nedeniyle birer çocuğun öldüğü bildirilmişti.