Strasbourg’da AKP-HDP gerginliği

Yayın tarihi: 25 Ocak 2019 Cuma 7:02 am - Güncelleme: 25 Ocak 2019 Cuma 7:02 am

Strasbourg’da Türkiye raporu görüşülürken AKP ve HDP milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM), “Türkiye’de muhalefetteki siyasetçilerin kötüleşen durumu” başlıklı raporun ele alındığı genel kurul toplantısı, AKP ve HDP milletvekilleri arasında gergin bir tartışmaya sahne oldu.

CHP ve İyi Parti milletvekillerinin ise tartışmaya katılmadıkları gözlendi.

AKPM’de Türkiye’de muhalefetteki siyasetçilerin durumuyla ilgili rapora genel kurulda AKP milletvekilleri “tarafsız olmadığı ve teröristleri koruduğu” gerekçesiyle karşı çıkarken, HDP milletvekilleri ise “Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin giderek kötüleştiği ve muhalefetteki siyasetçilere yönelik baskıların arttığı” gerekçesiyle destek verdi.

HDP’DEN YANIT

HDP milletvekili Feleknas Uca ise Türkiye’de muhalif siyasetçilerin, gazetecilerin ve insan hakları temsilcilerinin baskı altında olduğunu söyledi.

HDP’nin 6 milyona yakın oy aldığını kaydeden Feleknas Uca, bununla birlikte, bu partinin milletvekilleri ve belediye başkanlarının gözaltına alınıp yargılandığını belirtti.

AKP milletvekili Tuğrul Türkeş, ise dokunulmazlık hakkının, suç işleme hakkı vermediğini söyledi ve mahkum olan ve soruşturma gören siyasetçilerin terörle bağlantıları yüzünden haklarında davalar açıldığını ileri sürdü.

Türkeş, AİHM’in Demirtaş kararının nihai olmadığını, Türkiye’nin bu karara itiraz edebileceğini belirtti ve AKPM’nin nihai olmayan bir karar hakkına yorum yapmasının doğru olmayacağını söyledi.

HDP milletvekili Hişyar Özsoy da AK Parti milletvekillerinin açıklamalarına tepki göstererek, “Siz iktidar olarak çözüm sürecinde Öcalan ile müzakere ederken ona terörist demiyordunuz, onunla müzakere ediyordunuz. Şimdi mi terörist oldu ?” diye konuştu.

Leyla Güven’in, Zeytin Dalı operasyonunu eleştirdiği ve bunu bir işgal olarak tanımladığı için mahkum olduğu görüşünü dile getiren Özsoy, AKP milletvekillerini AKPM’ye yanlış bilgi vermekle suçladı.

Hişyar Özsoy, Güven’in Öcalan’ın tecritte olmasını eleştirdiği için açlık grevine gittiğini belirtti ve Güven’in sadece Avrupa İşkenceyi Önlemesi Komitesi’nin Öcalan ile ilgili raporunun tavsiyelerinin yerine getirilmesini istediğini söyledi.

Haberin tamamı için tıklayın