Stoltenberg: İsveç ile Türkiye müzakerelerinde ilerleme kaydedildi

Yayın tarihi: 23 Şubat 2023 Perşembe 7:55 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2023 Perşembe 7:55 pm

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’yle yapılan müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamalarda bulunarak hedefinin, İsveç’in Finlandiya’yla birlikte Temmuz’daki NATO zirvesinden önce ittifaka katılması olduğunu belirtti.

BBC Türkçe’nin Reuters’tan aktardığına göre, Stoltenberg, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu ve Mart ortası Brüksel’deki NATO merkezinde üç ülkenin temsilcilerinin görüşeceğini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Nükleer caydırıcılıık genişletilmeli

Müzakereler, İsveç’teki Kuran yakma provokasyonları sonrası Türkiye tarafından dondurulmuştu. Reuters, Stoltenberg’in önceki açıklamalarına kıyasla bu sefer daha umutlu bir havada olduğunu da ekledi.

Stoltenberg, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremleri sonrası Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu ziyarette İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için diplomasi yürüteceğini de açıklamıştı.

İki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon sonrası NATO’ya üyelik başvurusu yapmış fakat Türkiye, PKK’ya ve FETÖ’ye destek verildiği gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya’nın katılımını onaylamamıştı.

Helsinki ve Stockholm hükümetleri imzaladığı üçlü muhtıra sonrasında NATO üyelik müzakerelerinin başlamasına yeşil ışık yakan Ankara, daha sonra bu iki ülkenin sözlerini yerine getirmediği nedeniyle TBMM’de yapması gereken oylaması erteledi.

Türkiye dışında İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine onay vermeyen tek NATO üyesi Macaristan. Macaristan’ın da Rusya ile diğer NATO üyelerine kıyasla daha iyi ilişkileri bulunuyor.