Stokçuluk yapanlara istenen hapis cezası artıyor

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 6:45 pm - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 6:45 pm

Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) stokçuluk ve fiyatı etkileme suçlarının ceza üst sınırının 2 yıldan 3 yıla çıkarılması konusunda çalışma başlatıldığı bildirildi.

Sıvı yağlara gelen zamlar sonrası market sahiplerinin stokçuluk yaparak fiyatları yükselttiği iddia edilmiş ve daha sonra zabıta ekipleri bu konuda denetlemeler yaparak haksız kazanç sağlamaya yönelşk tüm faaliyetler hakkında cezai işlem uygulamıştı.

Ayçiçeği yağındaki stokçuluk iddialarının ardından, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TCK’nin 237 ve 240’ıncı maddelerinde düzenlenen bu suçlara verilecek cezalara ilişkin çalışma yapılması talimatını verdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre bu kapsamda, “Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü içeren TCK 240’ıncı maddesinde belirtilen ceza miktarı, “1 yıldan 3 yıla kadar hapis” cezasına çıkarılacak.

TCK’nin 237’nci maddesinde düzenlenen “fiyatları etkileme” suçunun da cezası artırılacak. “İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir.” hükmünü içeren bu maddedeki cezalar da “1 yıldan 3 yıla kadar hapis” olarak düzenlenecek.

“Stokçuluk” ile ilgili kanun yasalaştı