Stokçuluk yapan firmalara Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘sır’ zırhı

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2020 Pazartesi 8:04 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 Pazartesi 8:04 am

Hazine ve Maliye Bakanlığı, salgın günlerinde başta maske ve dezenfektan ürünlerinde stokçuluk yaparak haksız kazanç sağlayan firmaların kimler olduğu sorusuna “sırrın ifşası olacağı” gerekçesiyle yanıt vermedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Hangi sırdan bahsediyorsunuz? Binlerce firma, pandemi sürecinde halkın sağlığıyla oynayacak. Siz bunlara göstermelik bir inceleme başlatacaksınız ve ceza kesmeyeceksiniz” tepkisini gösterdi.

Koronavirüs salgınının başında Sağlık Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş’den (USHAŞ) alınan tanı kitleriyle ilgili yolsuzluk iddiaları ortaya çıkmış; USHAŞ’tan alınan tanı kitinin pandeminin başında 9 TL değil, 9 dolara alındığı ve devletin zarara uğratıldığı iddiaları tartışılmıştı. Söz konusu iddiaları kamuoyunun gündemine getiren CHP’li Emir, tanı kitinin yanı sıra fahiş fiyata satılan hijyen ve tıbbi malzemelerle ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan incelemeleri bir soru önergesiyle TBMM gündemine de taşımıştı.

Mart 2020’den sonra hijyen malzemeleri ve tıbbi malzemelerde yaşanan fahiş fiyat artışlarını anımsatan CHP’li Emir, söz konusu dönemde MASAK’ın 2 bin 547 firmanın hesaplarını incelediğine ilişkin yapılan resmi açıklama olduğuna işaret etti.

“SIRRIN İFŞASI”

Emir, koronavirüs nedeniyle hangi ürün gruplarında haksız fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetinin tespit edildiğini, hangi işlemlerin yapıldığını sorarken; “MASAK’ın incelemesi tamamlandıysa sonuçları neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır; tamamlanmadıysa aradan dört ay geçmesine karşın neden sonuçlandırılmamıştır” sorusunu da yöneltti.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre Emir’in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “önergede bahsi geçen hususların Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Yasa hükümleri çerçevesinde sırrın ifşası kapsamında olduğunu” belirterek, hiçbir soruya yanıt vermedi.

‘HALK SAĞLIĞI SORUNUNA DÖNDÜ’

Kimlerin bu süreçte vurgun yaptığını, halkın sağlığıyla oynadığını ve bu firmalara ceza kesilip kesilmediğinin bilinmediğini söyleyen Emir, şunları dile getirdi: “Aradan beş ay geçti ama bakanlıktan halen ses yok. Meclis’teki denetim yetkimiz kapsamında sorduğumuz sorulara da ‘Sırrın ifşası olur’ diyerek, yanıt vermiyorlar.

Hangi sırdan bahsediyorsunuz? Binlerce firma, pandemi sürecinde halkın sağlığıyla oynayacak. Siz bunlara göstermelik bir inceleme başlatacaksınız ve ceza kesmeyeceksiniz. Maliye Bakanı, bu incelemenin sonuçlarını kamuoyuna açıklamak zorundadır. Eğer, bu stokçulara, karaborsacılara ceza kesmemişlerse, kesememişlerse bu durum büyük bir skandaldır. Bu işin peşini bırakmayacağız.”