Starship yörünge test uçuşuna hazırlanıyor

Yayın tarihi: 29 Haziran 2021 Salı 8:00 am - Güncelleme: 27 Haziran 2021 Pazar 6:10 pm

SpaceX, Starship’in ilk yörünge test uçuşunu yakın bir zamanda gerçekleştirebilir.  SpaceX başkanı Gwynne Shotwell  çevrimiçi Uluslararası Uzay Geliştirme konferansında yaptığı konuşmada, şirketin yörünge gezisini planlarken “Temmuz ayı için hazırlandığını” söyledi.

Ulusal Uzay Derneği’nin sanal Uluslararası Uzay Geliştirme konferansında konuşan Shotwell, “Başaracağımızı umuyorum, ancak hepimiz bunun zor olduğunu biliyoruz” dedi. Shotwell, “Gerçekten çok yakın sürede bu sistemi uçurmanın ya da en azından bu sistemin ilk yörünge uçuşunu denemenin eşiğindeyiz” diye ekledi.

SpaceX, geçtiğimiz yıl boyunca Starship prototiplerinin çok sayıda kısa test uçuşunu gerçekleştirdi. Ancak yörüngeye tüm bunlardan çok daha farklı. Yörüngeye ulaşmak roketin test edilmesinde bir sonraki adımı temsil ediyor. Şirket, Teksas tesisinden başlayarak Hawaii kıyılarına uzanan uçuş planını açıkladı.

 

Starship

Mevcut yörünge uçuş planında, Teksas Boca Chica‘dan fırlatılan bir Starship prototipi var. Uzay aracı yörüngeye girecek ve toplamda yaklaşık 90 dakikalık bir sürenin ardından Hawaii yakınlarına yumuşak bir su inişi yapacak. Daha önce olduğu gibi yaşanan aksaklıklara kıyasla bu denemenin büyük bir komplikasyon olmadığı varsayılıyor. Özel uzay uçuşu firması daha önce Mayıs ayında iniş yapmadan önce çok sayıda Starship prototipini kaybetti. Ana zorluklardan bazıları geçmişte kalmış olsa da, o zamandan beri yapılan iyileştirmelerin bu sefer sorunsuz bir yolculuk sunacağının garantisi yok.

Saç beyazlamasını geri döndürebilen bir araştırma yapıldı: Bilim insanları umutlu