St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu başladı

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 9:21 am - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 9:23 am

Rusya Federasyonu, genel olarak Batı dünyası, özel olarak ABD ve AB tarafından kendisine karşı uygulanan bütün yaptırımlara karşı, uluslar arası nitelikte ses getirici organizasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

Ülkenin ikinci başkenti olarak görülen St. Petersburg kentinde, “Expo-Forum” fuar – sergi ve organizasyon alanında üst üste 10 gün arayla hem ülkenin hem de şehrin en önemli ikinci uluslararası buluşması düzenleniyor. Dün başlayan ve bugün, yarın; toplam üç güne yayılan Hukuk Forumu’na, toplam 95 farklı ülkeden 5400 katılımcı geliyor. Kimisi canlı kimisi ise telekonferans, bağlantı yoluyla 80 küsur delegasyonun boy göstermekte olduğu forumun bu sene 10.su tertip ediliyor. Bugün eski başbakan ve devlet başkanlarından şu anda da Devlet Güvenlik Konseyi başkan yardımcılığı görevini yürütmekte olan Dmitriy Medvedev’in katılımının beklendiği dev etkinlikte ün gün boyunca; onlarca toplantı, panel ve tartışma oturumu yapılacak.

BATI ÜLKELERİNİN SİYASİ BASKISINA KARŞIN YÜKSEK DÜZEYDE ULUSLAR ARASI KATILIM

Ekonomi Forumu ve Doğu İktisadi Forumu gibi, Hukuk Forumu da Rusya’nın tartışmasız en hatılı sayılır ve en büyük ve geniş katılımlı organizasyonlarının başında geliyor ve uzun süren yaz sezonundan önce ulusal çaptaki son organizasyonu olma özelliğine sahip. Beyaz Gecelerin sürdüğü ve Petersburg açısından oldukça nadir görülen oldukça ılık ve güneşli bir havada gerçekleşmekte olan forum, tüm bu benzer organizasyonların arkasında olan kurum RosKongress (Rusya Kongresi) ile Adalet Bakanlığı tarafından ortak olarak düzenleniyor. Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslar arası pek çok kurumun işlevini gerçek anlamda yerine getiremediği, bilhassa “Kolektif Batı” tarafından bir nevi bloke edildiği günümüzde söz konusu forumun düzenleniyor olması ve kronik pek çok uluslar arası hukuk sorununu ve açmazını masaya yatırması oldukça anlamlı bulunuyor. Özellikle de, sayısız Batılı devletten pek çok katılımcının, ülkelerindeki politik baskı ve şantaj ortamından dolayı iradelerine rağmen katılamadıkları, yine birçok mevcut yabancı katılımcının ise çok yüksek hukuki, siyasi, maddi, vs. bedeller ödemek suretiyle iştirak edebildikleri bir ortamda St. Petersburg Uluslar arası Hukuk Forumu düzenlenebiliyor.

ULUSLAR ARASI KURUMLARIN İŞLEVSİZLEŞMESİ VE YAPTIRIMLARIN HUKUKSUZLUĞU TARTIŞILIYOR

Hukuk forumunun ele aldığı üst başlıklardan birisini milletler arası ilişkilerde ve kurumlarda uluslar arası hukukun ne derece etkin ve fonksiyonel işlediği ve bu konudaki sorunların nedenleri – sonuçları oluşturuyor. Öte yandan, Batı Dünyası’nın Rusya’ya karşın sayısız uluslar arası ekonomik, siyasi, sosyal, hukuki ve kültürel anlaşmayı, sözleşmeyi ve normu çiğneme ve geçersizleştirme pahasına devreye soktuğu yaptırımların da hukuksuz ve gayri meşru temeli forumun tartıştığı bir başta temel alan olarak öne çıkıyor. Yine; son sekiz senedir olduğu gibi özellikle de Özel Askeri Operasyonun başlaması ile Ukrayna Ordusu’nun hem sivillere hem de Rus savaş esirleri ve hatta kendi askerlerine karşı işlediği savaş suçları da bir dizi etkinlik üzerinden ceza hukuki, insan hakları ve savaş hukuku temelinde ele alınan bir başka başat tartışma düzlemini teşkil ediyor Petersburg Hukuk Forumu süresince. Foruma Rusya’nın hukuk, siyaset ve diplomasi alanından en yetkili ve tanınmış simaları kadar yurt dışından da çok mühim ve etkili hukukçular, hukuk bilimi uzmanları katılıyor.