SSR Mining 4,5 milyon dolarlık toplumsal yatırım yapmış! Sendikadan Anagold’da destek

Yayın tarihi: 21 Şubat 2024 Çarşamba 10:54 am - Güncelleme: 21 Şubat 2024 Çarşamba 1:00 pm

Haber: Ekonomi Yazarı Bora Erdin

Erzincan İliç’te meydana gelen maden faciasında toprak altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamamışken maden sahasını kullanan Anagold firmasına ait yeni bilgiler de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Anagold’un en büyük ortağı olan ABD’li SSR Mining’in Arjantin ve İliç’teki maden için 4,5 milyon dolarlık toplumsal yatırım yaptığı bu yatırımdan sendikalara da pay verildiği ifade edilirken, sendika yetkililerinin de “tüm üyelerimizle birlikte İşverenimizin yanında olduğumuzu bildiririz” açıklaması yapması dikkat çekti.

Anagold şirketinin yüzde 80’i, merkezi ABD’nin Denver şehrinde bulunan SSR Mining’e ait. Şirketin yüzde 20’si Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik’e ait. Lidya Madencilik ise Çalık Holding çatısı altında. Lidya Madencilik’in Yönetim Kurulu Başkanlığını, Ahmet Çalık yapıyor. Anagold Madencilik’e 2015’te teşvik verildi. 2019-2020 ve 2021 yıllarında Anagold Madencilik 3 yıllığına Erzincanspor’a 2 milyon dolar ödeme yaptı. 2023’te yürürlüğe giren yasa uyarınca yaptığı vergi affı anlaşması uyarınca 7,2 milyon dolar vergi borcu silindi.

SSR Madencilik şirketinin elindeki madenlere ilişkin hazırladığı rapora ulaştım. Raporda şirketin maden faaliyetlerinin devam ettiği ülkeler yer alıyor. Bu ülkeler Kanada, ABD, Arjantin ve Türkiye… Şirket Kanada’da 4, Türkiye’de 4, ABD’de 2, Arjantin’de 2 maden işletiyor. Bunların dışında proje aşamasında olan madenler de mevcut.

Şirketin dünyada işlediği maden rezervinin %57’sini Türkiye’den elde ediyor. Enflasyonda kaderimizin aynı olduğu Arjantin’de Puna madenini işletiyorlar. ABD ve Kanada’daki madenler için ayrılmayan bir bütçe başlığı var: “Toplumsal Yatırım” ANAP döneminin işadamı Selim Edes, yine aynı dönemin prenslerinden Emlak Bankası Genel Müdürü Engin Civan’a, “Civangate” duruşmasında “Rüşvetin belgesi mi olur …?” demişti..

Erzincan Çöpler ve Arjantin Puna madenleri için 4.5 milyon dolarlık “toplumsal yatırım” yaptıklarını kendi raporlarında belirtmişler. Bu toplumsal yatırımı sendikalar ve yerel yöneticiler için yapılan görüşmeler için ayırmışlar.

Raporda şöyle diyor:

4,5 milyon dolar 2023 yılı için ekonomik kalkınma dahil, burslar Özel Sosyal Kalkınma Fonları Puna hem de Çöpler operasyonları için harcandı. “Çöpler Paydaş Katılım Programı, üç aylık sunumları ve düzenli sendikalar ve yerel temsilcilerle toplantılar” için ayrılan bütçe 4,5 milyon dolar. İki maden için ayırdıkları bütçenin Türk lirası karşılığı 138 milyon TL. Ne kadarının Türkiye’de nerelere harcandığını bilgisi yok. Sendikanın ise patronlarının arkasında olduğuna ilişkin işçilere mesaj gönderdiği ortaya çıktı.

Sendika “Genel merkez ve şube olarak tüm üyelerimizle birlikte işverenimizin yanında olduğumuzu bildirir saygılar sunarız” dedi.

Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Değerli Üyelerimiz; Bizler Ekmeğimizin Derdinde, İşimizin Başında ve İşverenimizin Yanındayız. Değerli İşverenimiz; şuan içinde bulunduğumuz olağan dışı gelişmelerin, İşyerimize karşı yapılmak istenen karalama çalışması ve çirkin bir kumpas olduğunun farkındayız. Sendikamız olarak İşverenliğinizin kurulduğu ilk günden itibaren İşçi Sağlığı ve Güvenliğine, Çevreye, kısacası İnsana ve Doğaya verdiği önem ve hassasiyete sonuna kadar kefil ve şahidiz. Bu süreçte üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Genel Merkez ve Şube olarak tüm üyelerimizle birlikte İşverenimizin yanında olduğumuzu bildirir saygılar sunarız. 

 

Kaynak: TELE1