Spora dair

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2022 Salı 12:04 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2022 Salı 12:04 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Zamanımıza spor çağı denebilir. Milyonlarca insan sporla alakalı; ya sporcu, ya seyirci, ya idareci. Böylesine şümullü bir alanı iştigal eden spora, cumhuriyet idaresinde meşgul oldu. Ve Cumhuriyet idaresi ahlakı çürümüş Batıyı taklit ederek, kızlarımızı teşhir eden 19 Mayıs törenlerini icat etti. Bu ahlaki bir çöküntü ve maalesef senelerce bayram adı altında kızlarımız teşhir edildi.
Çok şükür bu bayram rezaleti, asil milletimizin istek ve arzuları istikametinde kaldırıldı. Ama ahlak ve millet hissiyatından yoksun ateist ve Siyonist karakterli şahıslar tarafından jimnastik gösterileri icat edildi.

Ne yazık, etsiz, butsuz, çıta gibi kızlar çırılçıplak edildi ve bunlar maymun gibi hoplayıp zıpladılar. Buna da spor dendi.
Bizler, spor denen bu rezaleti durduralım derken, başımıza yüzme çıktı. Spor diye çırılçıplak edilen kızlarımız havuzlarda debelenip durdular. Bütün bunların yanında milli ahlakımıza aykırı futbol ve boks var.

Bilhassa futbol tek parti zihniyetinin mahsulüdür. Dikkat edilmediği takdirde insanları manevi uçuruma sürükler. Futbol ile toplumun medeniyet ve ahlakla olan bağı koparılıp tek dişi kalmış düşmanın pençesine düşülür.

Futbol ve boks insanlarla vatan ve milliyet kavramı ve inançları tahrip etmektedir.
Şunu sormak lazım gelir. Modern görünümlü Batı tarzındaki şu sporlar, jimnastik, voleybol, futbol, boks cemiyete tahripten başka ne verebilir.
Sporda, cemiyette manevi iklime ve manevi hassasiyete alaka ve dikkat gösterilmezse ki, gösterildiğini söyleyemeyiz.
O zaman ne yapılması icap eder.

Evvel emirde cemiyeti manevi ve ahlaki tedbirlerle mücehhez kalmış teşebbüsüne girişilmelidir.

Akabinde Batılı tarzda sporların yerine, milli ve ahlaki sporlarımızı tesis ve teşhir etmeliyiz.

Milli ve ahlaki sporların başında ata sporu güreş gelmektedir. Gençlerimiz güreşe teşvik edilmelidir… her il ve her bölgede güreş müsabakaları düzenlenmelidir.
İkinci milli ve ahlaki sporcumuz cirittir.

Cirit oyunu fevkalbeşer bir spordur. Cirit için önce ehil bir at lazımdır. Oyuncu çok iyi bir süvari olmalıdır.
Cirit, denge, hareket dengesine dayalı bir oyundur.
Son olarak milli ve ahlaki sporumuz okçuluk.
Viyana surlarına okçularla gittiğimizi unuttuk.

Yeniden milli, ahlaki sporlarımıza dönelim. Kısa zamanda şahlanacağız.