SPK’dan borsadaki manipülasyon iddialarına açıklama: Sürekli denetim yapılmaktadır

Yayın tarihi: 19 Eylül 2022 Pazartesi 10:04 am - Güncelleme: 19 Eylül 2022 Pazartesi 10:10 am

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsada küçük esnafı zor durumda bıraktığı belirtilen açık manipülasyon iddialarına yönelik açıklama yaptı. Açıklamada, pay senetlerinde yapılan işlemlerin Borsa İstanbul tarafından anlık takip edildiği, Kurul’un da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli yaptığı bildirildi.

Bankacılık sektöründe sene başından beri bankaların aleyhine birçok düzenleme ve kısıtlama yapılmasına rağmen banka hisse senetleri fiyatlarında 30 işlem gününde yaşanan yüzde 135’lik yükseliş ve yükselişin kaldıraçlı pozisyonlarla beslenmeye devam etti. Bu durum, borsa takas ve teminat sistemini riske etmesi endişeleri artırdı.

Özellikle kârlılık olarak en kötü performansı gösteren kamu bankaları hisse fiyatlarının tuhaf bir şekilde, günlerce süren tavan fiyat serileriyle yükselmesi, taban fiyata çakılmaları, böylece birçok yatırımcının ve piyasa katılımcısının büyük zarara uğratılması, takas sistemi riskinin tehlikeli boyuta geldi.

SPK’den konuya ilişkin yapılan açıklamada pay senetlerinde yapılan işlemlerin Borsa İstanbul tarafından anlık takip edildiği vurgulanarak “Kurulumuz da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli olarak yapmaktadır.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Kurul’un, yasalar çerçevesinde, yatırımcıların korunmasını ve sermaye piyasasının gelişimini ön planda tuttuğu belirtildi.

KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMA YAPTI

Konuyu uzun süredir takip ettiğini belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Borsada dolandırılan küçük yatırımcının uğradığı zararın telafisi meselesini açayım. Muteber borsa sermayedarlarını hariç tutarak, beni asıl ilgilendiren meseleye geliyorum. Borsada küçük yatırımcı sadece SPK’nın yolsuzluk mekanizmasıyla soyulmadı.

Kılıçdaroğlu’ndan borsada dönen manipülasyona yanıt: Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim

Borsadaki manipülasyonun perde arkası