Spiral borular ve kablo kanalları arasındaki büyük farklılıklar

Yayın tarihi: 4 Ocak 2021 Pazartesi 2:01 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 2:08 pm

Açık elektrik tesisatının planlanması ve tasarlamanın ilk adımlarından biri, elektrik kabloların koruyucu borularının düzenli ve güvenli bir şekilde yönlendirilmesi ve döşenmesi gerektiği ile ilgilidir. Bu nedenle, montajı yapan yetkilinin yalnızca elektrik tesisatı için değil, aynı zamanda TV anteni, telefon prizi ve veri ve hırsız algılama sistemleri gibi aksesuar yapıları hakkında en uygun boruları seçmek için mevcut bilgiye hakim olması gerekir.

Spiral borular ve kablo kanallarının kullanımı, duvar içi ve zemin altı kurulumun iyi izlenmesini sağlar. Bununla birlikte, özellikle prestijli binaları yenilerken, çerçeveyi duvarlara entegre etmek her zaman mümkün değildir. Bu durumlarda, estetik açıdan bile güvenli ve düzenli bir kurulum oluşturmak için kablo kanalları veya spiral boru kullanılır ve mükemmel sonuçlar elde edilir.

Spiral Koruyucu Boru

Spiral boru ve kablo kanallarının çapını seçerken CEI 64-8 Normu dikkate alınmalıdır.

Hem boru kanalı hem de kablo kanalları bu gereksinime göre çıkarılabilir olmalı ve oluklu kanalın iç çapı, içerdiği kablo demetinin ortalama çapının en az 1.5 katı olmalıdır.

Yol 10 metrenin üzerindeyse veya herhangi bir viraj varsa, sonuç yüzde 10 artırılmalıdır. Ancak minimum çap olarak 16 milimetreden az olmamalıdır.

Spiral kablolar esnek olma, duvarda oluşan hat kusurlarına uyum sağlama avantajına sahiptir. 90 ° ‘den daha az kıvrımlar elde etmek mümkün olsa da, kablo yerleştirme zorluklarını ortadan kaldırmak için mümkün olan en geniş kıvrımları yapmak genellikle harikadır. Spiral borular ve kablo kanalları taşıdıkları kabloların işlevine göre yerine çeşitli renklere sahiptir.

Yeraltı boruları için renk seçimi zorunlu olmamakla birlikte, benzer kabloların bir arada gruplandırılması ve bunların bulunduğu bina bölümlerinin kaldırılmasını gerektiren onarım veya bakım durumunda bunları kolayca görünür kılma mantığı ile belirlenir. Örneğin zemin ve alt zemini yenileme.

Siyah ve gri spiral kanalların aynı zamanda elektrik tesisatı kablolarını taşıması amaçlanmıştır. Mavi spiral kanallar ise dahili telefon sistem kablolarını; mor spiral kanallar ses /video sistemi kablolarını içerecektir. Beyaz spiral kanallar ise veri ve TV kablolarını aktaracak, yeşil spiral kanallar telefon, data ve TV kabloları, kahverengi spiral kanallar olacaktır.

Spiral koruyucu boruyu takip eden cihaz kurmanın nihai sonucunda, varlığını göremeyeceğiniz alanlara sahip olmanızdır. Anahtarlar ve buat kapakları, elektrik sisteminin tek unsurları olacaktır.

Kablo kanalları

Spiral boruların yerleştirilebileceği duvarların izini sürmek uygun olmayabilir. Bu durumlarda kablo kanalları tüm güvenlik kriterlerini karşılarken elektrik tesisatının yapılmasını mümkün kılar. Sınırlara tabi tarihi yapıların veya binaların restorasyonunda kablo kanalları da kullanılmaktadır.

Kablo kanalları, genellikle halihazırda bir ray altı sisteminin mevcut olduğu durumlarda kullanılır. Bütün bunlara rağmen, önceki bir yerden hareket eden yeni bir TV setinde olduğu gibi, duvarlarda yeni izler açmadan yeni aydınlatma noktalarına veya prizlere ihtiyaç vardır.

Kablo kanallarının montajı çok basittir, duvarlarda izlerin oluşmasını ve sonunda dolmasını önlenmesi için duvara sabitlenmiş dübeller mevcuttur. Kablo kanalları, yapılacak parçaların ölçüsüne ve duvarların geometrisine uyacak şekilde kesilerek, kıvrımlar değişken açıklıklara sahip iç ve dış açılı elemanlar ile elde edilir. Kablo kanalları, yapılmış parçaların ölçüsüne ve duvarların geometrisine göre uyacak şekilde kesilerek, kıvrımlar değişken açıya sahip iç ve dış açılı elemanlar ile elde edilir.

Sistem daha hızlı monte edilir ve duvardaki kablo kanallarının betonla aynı hizada konumlandırılmasıyla sıvadibi ile kolayca karıştırılabilir, böylece estetik etki azaltılır. Başlığın / kapağın hava geçirmez ve sızdırmazlığı, teras veya balkon gibi dış mekan kurulumlar için su geçirmezdir ve koruma sağlar.

Biri spiral borularla ve diğeri kablo kanallarıyla yapılmış iki şema karşılaştırılırken büyük farklılıklar vardır:

  • Sistem, duvarda takip edilmesi gereken spiral boruları kullanır, bu nedenle kablo kanallarının montajı çok iken, sistemin inşaat maliyetlerine ek olarak rayların açılması ve kapatılması için inşaat işinin masraflarını da eklemeniz gerekir. Kablo kanallarının kurumu ise daha basit ve daha hızlı.

  • Ayrıca duvarların içine gizlenmiş spiral boru ile ray altına kurulan yapı, fark edilecek kabloların aksine kablo kanallarından farklı olarak mimari açıdan dolayı odaya daha fazla düzen kazandırmaktadır.

Sonuç olarak, spiral boru ve kablo kanalları arasındaki seçim temelde iki özelliğe dayanmaktadır: ekonomik uygulanabilirlik ve estetik olmasıdır. Finansal açıdan kablo kanalları tercih edilir. Ancak estetik kriter üstün gelirse ray altı spiral borular ile yapılan yapı rakipsizdir. Uzman önerisi ile kablo kanalları almak için elektrik uzmanlarına danışabilir ve en iyi çözümü seçmek için uzman yardımı alabilirsiniz!