SpaceX Starlink için kesenin ağzını açtı

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 7:00 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 4:20 pm

Starlink projesi, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan güvenlik açığı skandalını bir hayli önemsemişe benziyor.

Teknolojinin gelişimi her zaman iki yönlü olmuştur. Bu yönlerden birincisi insanların hayatlarına kolaylıklar sağlamasıyken, ikincisi ise bu teknolojiyi kullanan insanların siber tehditlere maruz kalması şeklinde gerçekleşir. İşte insanlık için internet kullanımını açısından yeni bir deneyim olan uzay uydu sistemleri yani Starlink projesi de şu sıralar tam olarak böyle bir dönemden geçiyor.

 

Geçtiğimiz günlerde sadece 25 dolar değerinde bir çip kullanarak uydu sisteminin en kritik bilgilerine ulaşabilen ve bunları değiştirebilme yeteneğine sahip olan Belçika Üniversitesi’nde görevli bir siber güvenlik uzmanı, bu keşfiyle SpaceX’in dikkatini çekmişti. Ancak bu kadar uygun maliyetli bir cihazla değeri milyar dolarları geçen bir projenin sabote edilebiliyor olması firmayı fazlasıyla korkutmuşa benziyor.

 

starlink

İşte projenin sahibi olan SpaceX firması, bugünden itibaren yeni bir proje geliştirerek Starlink’in hatasını bulan tüm beyaz şapkalı hackerlara ve siber güvenlik uzmanlarına, hatanın büyüklüğüne göre 100 dolardan başlayacak ve 25 bin dolara kadar uzanacak para ödülü verileceğini duyurdu.

 

SpaceX’in buradaki amacı çok bariz, sistemdeki sorunların en hızlı şekilde ortaya çıkarılarak bir çözüme kavuşturulması. Tabi bunun için de, hackerlardan ve siber güvenlik uzmanlarından daha iyi çalışma arkadaşları düşünülemezdi. Bakalım önümüzdeki günlerde kimler bu ödülden yararlanabilecekler?

Motorola Moto E22i sertifika alırken görüldü