Sözcü, TELE1’e uygulanan sansüre sessiz kalmadı! ‘Cezaya tepkiler büyüyor’

Yayın tarihi: 4 Eylül 2020 Cuma 1:27 am - Güncelleme: 4 Eylül 2020 Cuma 1:27 am

Sözcü, TELE 1 uygulanan sansürü ve halkın haber alma hakkının kısıtlanmasına sessiz kalmadı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) temmuz ayındaki toplantısında Halk TV ve TELE 1’e oy çokluğuyla beş gün ekran karartma cezası verdi. TELE 1’e verilen ceza Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştiriler nedeniyle alınmıştı.

RTÜK’ün, yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından kabul edilince, beş günlük ekran karartma cezası uygulamaya kondu. Dün saat 00.00’da başlayan yasak pazartesi gününe kadar sürecek. TELE1’e bir kez daha ceza verilmesi halinde, kanalın lisansı RTÜK tarafından iptal edecek.

MEDYAYA YÖNELİK GENEL BİR OPERASYON VAR

TELE1’in karartılmasına dakikalar kala canlı yayında konuşan kanalın Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, şunları söyledi:

  • Anayasa tarafından güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüğüne yönelik çok esaslı bir saldırı var. RTÜK’ün AB’yle yaptığı anlaşmalar var. Bu anlaşmalara göre ekran karartma kararı verilmeyecek deniliyor. TELE 1’in neden kapatıldığı hiçbir biçimde izah edilemez. Çok belli ki medyaya yönelik genel bir operasyon var.
  • Medya ortamını yeniden düzenlemeye çalışıyorlar. AKP iktidarı kaybediyor. Artık iktidarda bir çözülme var. Bu çözülme süreci derinleştikçe AKP’nin daha baskıcı, daha totaliter bir arayış içine girdiği ve toplumun farklı eğilimlerini, muhalif sesleri baskı altına alma çabası içine girdiği anlaşılıyor. TELE 1’e saldırıyı TELE1 özelinde düşünmemek gerekiyor.

AB İLE ‘EKRAN KARARTMA OLMAYACAK’ DİYE BELGE İMZALANDI

Daha önce RTÜK üyeliği yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, verilen kararı TELE 1 canlı yayınında şöyle değerlendirdi:

  • Türkiye demokrasi liginde, basın özgürlüğü liginde dünyaya bir kez daha rezil olacak. Ben RTÜK üyeliği yaptım. Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar var. RTÜK üyeleri yılda bir defa Cenevre’ye, Strasbourg’a gidiyor. Gittiklerinde AB’yle, Avrupa Konseyi’yle medya özgürlüğünü konuşuyorlar.
  • Gittiğinizde “TELE 1’i niye susturdunuz?” dediklerinde ne diyeceksiniz? “Türkiye’de ekran karartma olmayacak” diye belge imzaladınız, “Niye şimdi bunu tekrar uyguladınız?” diye sorduklarında RTÜK üyeleri ne diyecekler? “Saray’a sor” mu diyecekler? “Tayyip Erdoğan’a sor” mu diyecekler?

KESİNLEŞMEMİŞ CEZA UYGULANDI

TELE 1 Ana Haber sunucusu Murat Taylan ise verilen kararı şöyle anlattı: RTÜK bir ceza veriyor, karar mahkemede kesinleşmemiş. Sonra verdiği cezayı emsal gösterip ikinci bir ceza veriyor. İki ceza aldığımız gerekçesiyle de beş gün ekran karartıyor. Birinci ceza kesinleşmemiş, ikinci ceza kesinleşmemiş ama iki ceza üzerinden ekran karartma hızla uygulanıyor. “Önce cezayı öde sonra mahkemeye verirsin” mantığı uygulanıyor.

Öte yandan TELE 1’e verilen cezanın uygulanacağının duyurulmasının ardından #Tele1Susturulamaz etiketi sosyal medyada gündem oldu. TELE 1’e destek veren isimler arasında gazetecilerin yanı sıra siyasetçiler de yer aldı.

Sözcü’nün haberinin tamamına ulaşmak için tıklayın