Sözcü’ye FETÖ’den ceza onandı

Yayın tarihi: 13 Ekim 2020 Salı 2:48 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2020 Salı 4:58 pm

Sözcü Gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz ve gazetenin sahibi Burak Akbay’ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın “FETÖ’ye yardım” iddiasıyla aldığı ceza İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi tarafından onandı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, Sözcü gazetesi ile ilgili verilen cezalarla ilgili kararını verdi. Sözcü Gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu sanıkların, “FETÖ’ye yardım” iddiasıyla aldığı ceza onandı.

Sözcü gazetesi yazarları ve yöneticilerini “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 27 Aralık 2019 tarihinde İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 3 yıl 6 ay ile 2 yıl 1 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 30 Aralık 2019’da SÖZCÜ gazetesi avukatları, mahkumiyet kararlarının kaldırılması ve beraat kararı verilmesi için İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararları onadı, dosya Yargıtay’a gönderilecek.

NE OLMUŞTU?

Mahkemenin gazetecilere verdiği hapis cezaları şöyleydi: Gazetenin yazarı Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay 15 gün, Gazetenin yazarı Necati Doğru: 3 yıl 6 ay 15 gün, Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz: 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin: 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı: 2 yıl 1 ay, Muhabir Gökmen Ulu: 2 yıl 1 ay, Muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli: 2 yıl 1 ay, Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrılmıştı. Mahkeme, Mediha Olgun’un beraatına hükmetmişti.

HAPİS CEZALARININ GEREKÇELERİ

Kararda, 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan sanık Emin Çölaşan ile ilgili mahkeme gerekçesinde, “suç konusunun önem ve değeri, sanığın toplumda tanınan gazeteci olması nedeniyle suça konu yazılarıyla örgüt lehinde toplumda oluşturduğu algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan fayda, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı” ifadelerine yer verilmişti.

Necati Doğru hakkında verilen 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasının gerekçesinde, “15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra 17 Temmuz 2016’da toplumda tanınmış gazeteci olan sanığın yazmış olduğu ‘Naylon Darbe’ başlıklı yazıyla örgüt tarafından darbe girişiminden hemen sonra oluşturulan kontrollü darbe, tiyatro darbe gibi algılara hizmet eder şekilde örgüt lehine sağladığı algının boyutu, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığının dikkate alındığı” denilmişti.

3 yıl 4 ay hapis cezası verilen Mustafa Çetin için “15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ve 17-25 Aralık 2013 tarihinden hemen sonra gazetenin internet haber sitesinin örgüte ait Zaman Gazetesi ve örgüte yakın diğer haber siteleriyle benzer şekilde haberler yapması, böylelikle Sözcü Gazetesi’ne ait internet sitesinin toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girişilmiş olması, internet haber sitesinin genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu” belirtilmişti.

3 yıl 4 ay hapis cezası verilen Metin Yılmaz için “sanığın genel yayın yönetmeni olduğu Sözcü Gazetesi’nin 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ve 17-25 Aralık 2013 tarihinden hemen sonra gazetenin örgüt lehine yapmış olduğu haberler, bu haberlerin, Zaman Gazetesi ile benzer şekilde haberler yapması ve Sözcü Gazetesi’nin toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girişilmiş olması, genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu” dikkate alındığı söylenmişti.