Soylu’yu desteklemeye gelenler ceza alacak mı?

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2021 Salı 12:50 pm - Güncelleme: 25 Mayıs 2021 Salı 12:52 pm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, katıldığı programın ardından kalabalık bir grup tezahürat ve sloganlarla karşıladı. İçişleri Bakanlığı’nın o saatlerde yürürlükte olan sokağa çıkma kısıtlamasına uyulmaması ise tepki çekti. CHP’li Ali Mahir Başarır da konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, “Parasızlıktan iş yerini açan esnafa ceza yazan İçişleri Bakanı, sokağa çıkma yasağının olduğu bir zaman diliminde kendi için tezahürat yapanlara ceza yazamıyor, işlem başlatamıyor ve aksine ‘Ayağınıza sağlık’ diyebiliyorsa fiilen bir İçişleri Bakanlığı yapmıyor demektir” dedi.

Soylu’dan yasağa rağmen toplanan gruba: Ayağınıza sağlık

CHP’li Başarır’ın verdiği soru önergesi şu şekilde:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mayıs 2021 tarihinde bir televizyon programına katılmıştır. Televizyon programının çıkışında; 25 Mayıs 2021 tarihi, saat 00.00-00.30 zaman diliminde ise bir grup kendisi lehine tezahüratta bulunmuş, sloganlar atmıştır. Bunun üzerine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kişilerin yanlarına giderek; ‘Ayağınıza sağlık, ailelerinize selam söyleyin.’ ifadelerinde bulunmuştur. İçişleri Bakanlığı’nın 16 Mayıs 2021 tarihlerinde ise ‘Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi’ yayımlanmıştır. Bu genelgede; ‘Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00­-5.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.’ ibaresi yer almaktadır. Bu çerçevede; * İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 3.150 TL para cezası uygulanırken, gece 00.00-00.30 arasında eylem yapan bu kişilere, görüntülerden tespit edilerek ceza yazılacak mıdır? * Bu şahıslar, televizyon binasına gelene dek herhangi bir kontrolden geçmişler midir? Geçmemişse nedenleri nelerdir? * İşçinin, emekçinin, vatandaşlarımızın işlerine gittiği bir zaman diliminde bile ceza yazılırken, buradaki şahısların ayrıcalığı nedir? * COVID-19’un başladığı tarihten bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağında kaç kişi ceza almıştır? Bu cezaların toplam bedeli kaç Türk Lirası’dır?

Merdan Yanardağ’dan program sonrası açıklama