Saldırıya uğrayan Barış Atay: Faili Süleyman Soylu’dur

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2020 Pazartesi 7:11 am - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 9:12 am

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaşadığı tartışmayla gündeme gelen oyuncu ve Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, İstanbul Kadıköy’de beş kişilik grubun saldırısına uğradı. Barış Atay olayla ilgili verdiği ifadesinde, “Bu olayın faili Süleyman Soylu’dur” dedi. Dün 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında polis CHP Milletvekili Metin İlhan’a tekme atmıştı.

T24’te yer alan habere göre, saat gece 1.30 sularında Kadıköy’de, beş kişilik bir grup, arkadaşıyla birlikte gittiği bir mekândan çıkan Barış Atay’a ‘vatan haini’ diyerek saldırdı. Grubun yere düşürdükten sonra tekmelemeye başladığı Atay, Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne götürüldü. Atay’ın travma ve kaburgalarında kırık şüphesiyle tedaviye alındığı öğrenildi.

Atay’ın tedavi gördüğü hastanede polislere ifade vereceği ve şikâyetçi olacağı belirtildi.

Süleyman Soylu’dan Barış Atay’a ağır hakaret!

Saldırgan grubun olayın ardından kaçtığı, gözaltına alınan bir şüpheli bulunmadığı öğrenildi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık da Atay’ın sağlık durumuna ilişkin bilgi almak için tedavi için götürüldüğü Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne gitti. Şık, T24’e yaptığı açıklamada, “Tesadüfi bir şey olduğunu düşünmüyoruz, Soylu’nun ‘dikkat yakalanma’ sözünden sonra olan bir olay. Çıktığı mekândan sonra bir ara sokağa girer girmez saldırıya uğruyor, takip edildiğini düşünüyoruz” dedi.

Barış Atay’a sosyal medyadan destek: ‘Meclis’te susturamadılar, sokaktaki çetelere hedef gösterdiler’

Cumhuriyet’ten Tuğba Özer’in haberine göre Atay ifadesinde saldırı anını şöyle anlattı:

31.08.2020 günü arkadaşlarımla birlikte Kadıköy Caferağa Mahallesi’nde bulunan bir mekanda bulunduktan sonra saat 01.00 sıralarında Dr. Esat Işık caddesinde arkadaşımla birlikte yürürken Dalga Sokak’a dönmemizin ardından ayak sesleri duydum. Daha sonra arkamdan gelen bir kişi boynuma atıldı. Bu şahsı savurduktan sonra 3 ya da 4 kişi beni arkamdan yumruklamaya başladı. Ben kendimi savunmaya çalışırken beni yere düşürdüler. Başta kafam olmak üzere vücudumun çeşitli yerlerine vurmaya başladılar. Bu esnada arkadaşımın polisi araması üzerine koşarak kaçmaya başladılar. Bu şahıslar beni darp ederken küfür ederek “vatan haini” diye bağırdı.

Hava karanlık olduğu için bu kişilerin eşgallerini net olarak hatırlamıyorm. Beni darp eden ve hakaret eden bu kişilerden şikayetçiyim.”

“FAİLİ SÜLEYMAN SOYLU’DUR”

Atay verdiği ek beyanında ise ölüm tehditleri aldığını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Bu olay cereyan edene kadar 1 Mayıs’ta DİSK binası önündeki eylemlerden itibaren sosyal medyadan ölüm tehditleri aldığıma ilişkin savcılıkta suç duyurusunda bulundum. Bunlardan bir tanesi ise takipsizlikle sonuçlandı. Bunun akabinde kullandığım araca sabotaj yapıldı. Bunun da şikayetinde bulundum. Bu yüzden bu olayın faili bütün şikayetlerle ilgilenmek yerine bir tecavüzcünün serbest bırakılması ile ilgili kendisine yönelik eleştiriyi alıntılayıp beni hedef gösteren Süleyman Soylu’dur.”

Atay’ın avukatı Onur Güneş ise olayın yaşandığı sokakta kamera çalışmasının yapılmasını, ve baz istasyon kayıtlarının alınmasını talep etti.

Güneş, saldırının planlı yapılmış olduğu üzerinde durduklarını ifade ederek, “mekandan çıktık sonra 50 metre yürümesinin ardından bu saldırı gerçekleştiriliyor. Bizim tahminimiz şu; birden fazla kişinin bu kadar kısa bir mesafede Atay’ı görüp bir milletvekiline saldırmaya karar vermesi hayatın olağan akışınına aykırı. Ya oraya girerken bir takip söz konusuydu ya da o içerdeyken orada olduğu haber alınarak dışarda beklenilmiş. İki ihtmal den biri. Bu da kamera kayıtlarından ve baz sinyallerinden ortaya çıkacak” dedi.

TİP’ten açıklama

Atay’ın saldırıya uğramasının ardından Türkiye İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, “Gün içinde Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilen Genel Başkan Yardımcımız Barış Atay, bu gece ‘kimliği belirsiz’ bir grubun saldırısına uğramıştır. Barış yoldaşımızın sağlık durumu iyidir. Dayanışma dilekleri için teşekkür ederiz” denildi.

30 Ağustos yürüyüşüne polis müdahalesi! CHP’li vekile tekme atıldı

Soylu’dan Atay’a: PKK ve DHKP-C artığı, senden tam tecavüzcü olur!

Saldırıdan önceki saatlerde TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Siirt’te intihar girişiminde bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 18 yaşındaki İpek Er’e “nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması ile tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen Musa Orhan’a ait olduğu iddia edilen telefon mesajları ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Atay, paylaşıma İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu etiketleyerek, “Sen bir seri tecavüzcüyü korudun, kolladın. Hayatın boyunca her fırsatta yüzüne vurulması, asla unutmaman için uğraşacağız” diye yazdı.

Soylu ise, Atay’ın söz konusu paylaşımını alıntılayarak, “Tecavüzcü PKK yöneticilerinin talimatıyla HDP’den milletvekili olan PKK ve DHKP-C artığı; benden ‘tecavüzcü kollayıcı’ olmaz da senden tam tecavüzcü olur… Tuma’nın kollayıcısı, dikkat yakalanma…” diye yanıt verdi.

Barış Atay kimdir?

Barış Atay Mengüllüoğlu, 1981 yılında Almanya, Wilhelmshaven’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamlayan Atay, 1999 yılında girdiği Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nü 2003’te bıraktı ve 2004’te Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’ne girdi, 2009’da eğitimini tamamladı.

Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun kurucularından

Birçok profesyonel tiyatro oyununda, TV dizisinde ve sinema filminde rol alan Atay, Kadıköy Emek Tiyatrosunun ve Barikat Filmin kurucularındandır. Eksik ve Aden isimli iki sinema filminin yönetmenliğini üstlendi. TİP Kurucu Meclis Üyesi, Oyuncular Sendikasının kurucu üyelerindendir. Hacı ve Şöhret adlı dizilerinde, ayrıca Kavuk ve Zincirbozan adlı filmlerde de rol aldı. Adını duyurduğu karakter ise Arka Sıradakiler dizisinde canlandırdığı Saffet ile oldu.

HDP’den milletvekili seçildi
Atay, 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden milletvekili adayı oldu. 24 Haziran 2018 seçim sonuçlarına göre Hatay milletvekili seçildi. 11 Ekim 2018 tarihinde Türkiye İşçi Partisi’ne geçti.