Soylu’dan ‘Takviye Hazır Kuvvet’ savunması

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2020 Pazar 9:55 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2020 Pazar 10:01 am

Ankara’nın ardından İstanbul’da da kurulan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nü ‘tasarruf’ sözleriyle savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “ikinci bir teşkilat kuruluyor” eleştirileri için ise, “Emniyet’e bağlı, hızlı harekete geçme kapasitesi olan mobil bir çevik kuvvetten söz ediyoruz. Olay bundan ibarettir” yorumunda bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ankara’nın ardından İstanbul’da da doğrudan merkeze bağlı takviye hazır kuvvet müdürlüğü kurulması tepkilere neden oldu. Takviye kuvvet, “Özel polis örgütü” tartışmalarına neden olurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Takviye Hazır Kuvvet’i Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’e anlattı.

‘Cumhurbaşkanı’na bağlı ikinci bir polis teşkilatı’ kuruldu

Deniz Zeyrek’in Soylu’nun açıklamalarını aktardığı yazısı şu şekilde:

“Soylu’nun paylaştığı bilgilere göre; Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı’na bağlı olacak ve doğrudan Ankara’dan görevlendirilecek. Bu müdürlükler bünyesinde Ankara’da ve İstanbul’da toplam bin 500 polis görev yapacak. Polisler genellikle çevik kuvvetten seçilecek.

Geçmişte herhangi bir kentte ani bir gelişme yaşandığında ve takviye ihtiyacı duyulduğunda değişik illerden, değişik birimlerden polisler görevlendiriliyor ve o ile gönderiliyordu. Yazışmalar ve bürokrasi nedeniyle bu da zaman alıyordu.

Örneğin Elazığ depreminden sonra birçok ilden, asayiş, güvenlik gibi değişik şubelerden polisler görevlendirilerek Elazığ’a gönderilmişti.

MİTİNGLER VE GÖSTERİLERDE GÖREVLENDİRİLECEK

Aynı şekilde büyük mitingler, gösteriler olduğunda, güvenlik riski olan kişiler bazı illeri ziyaret ettiğinde “güvenlik önlemlerinde o illerin emniyet güçleri yetersiz kalır” öngörüsü hakim olduğunda yakın illerden takviye polis gücü gönderiliyordu.

İSTANBUL’DAN GİDECEK

Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulduktan sonra ise ihtiyaç duyulan ekip doğrudan bu müdürlük personelinden seçilerek gönderilmeye başlandı. İstanbul Müdürlüğü’nün kurulmasının ardından İstanbul ve yakın çevresine İstanbul’dan, Ankara ve çevresi ile doğusuna Ankara’dan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nden ekip gönderilecek.

TASARRUF SAĞLANACAK

Bu müdürlük sayesinde il emniyet müdürlüklerinin personelini başka illerde görevlendirmek zorunda kalmayacağına dikkat çeken Bakan Soylu, “Bu sayede değişik illerden personel toplayıp göndermenin yarattığı zaman kaybı ve maliyeti de ortadan kaldırıyoruz ve tasarruf sağlıyoruz” dedi.

Soylu’ya “ikinci bir teşkilat kuruluyor” eleştirilerini anımsatınca da gülerek, “Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı’na bağlı, hızlı harekete geçme kapasitesi olan mobil bir çevik kuvvet ten söz ediyoruz. Olay bundan ibarettir” yorumunu yaptı.”